Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 10. februar 2008

Australia stenger skammens leir


De siste asylsøkerne har forlatt interneringsleiren på den gudsforlatte øya Nauru, dit Australia sendte båtflyktningene fra Wilhelmsen-skipet «Tampa» i 2001.

Dagsavisen

Nauru er nå historie. De siste 21 flyktningene fra øya landet i går i Brisbane i Australia. Australias nye regjering vil ikke fortsette tidligere statsminister John Howards umenneskelige flyktningpolitikk.

– Takk og pris. Det var et Guantánamo nummer to. Vi ble behandlet som dyr der, sier palestinske Ammar al-Hamdan. Han endte til slutt opp i Norge, etter halvannet år på Nauru.

Eller ett år, 6 måneder og 20 timer for å være helt nøyaktig.

– Jeg regnet det nøye ut. Jeg kommer aldri til å glemme det, sier han til Dagsavisen på telefon fra Golfen, der han nå er som produsent tilnyttet en arabisk TV-stasjon.

Behandlingen asylsøkerne fikk sitter spikret i al-Hamdans minne: – De slo alle; damer, barn, gutter, menn, gamle folk. De behandlet oss som terrorister.

 

 

«Tampa»-dramaet

De fleste husker dramaet som utspant seg da Wilhelmsen-rederiets containerskip «Tampa» plukket opp 438 flyktninger fra en liten synkeferdig fiskebåt utenfor australske Christmas Island i august 2001.

Flyktningene, de aller fleste fra Afghanistan og Irak, hadde lagt ut fra Indonesia. Målet var Australia. Men stikk i strid med vanlig rett til sjøs nektet statsminister John Howard «Tampa» med kaptein Arne Rinnan å bringe dem til nærmeste havn. «Tampa» ble til slutt bordet av australske elitesoldater, og flyktningene overført til et marineskip.

De ble brakt til Nauru, verdens minste republikk. Der og på Manus Island på Papua Ny-Guinea ble det opprettet interneringsleire, for å avskrekke båtfolk fra å søke asyl i Australia.

 

 

Statsløs

Ammar al-Hamdan var statsløs palestiner fra Bagdad. Sammen med mange andre hadde han lagt ut i båt fra Lombok i Indonesia. Han ble overført fra «Tampa» til marineskipet «Manoora», og brakt til Nauru med det.

Nå er ingen flere flyktninger tilbake på Nauru. FNs høykommissær for flyktninger er fornøyd.

– Mange ekte flyktninger som ble fanget av denne politikken, tilbrakte lange perioder med isolasjon, psykiske lidelser og langvarig atskillelse fra sine familier, sier UNHCRs Richard Towle, ifølge Herald Sun.

Senteret på Manus har vært stengt siden den siste flyktningen forlot øya i 2004. Flere enn 1.300 mennesker ble holdt på Nauru. 543 av dem fikk innvilget flyktningstatus.

 

 

– Kynisk

Stengningen av de to interneringsleirene er ledd i et løfte som Australias nye statsminister Kevin Rudd har gitt.

Statsminister John Howard brukte Tampa-flyktningene i valgkampen i november. Hans innvandrerfiendtlige politikk ga ham politisk seier. Men den var kostbar, menneskelig og økonomisk.

– Stillehavsløsningen var en kynisk, kostbar og i siste instans mislykket manøver som Howard-regjeringen innførte før valget i 2001, sa innvandringsminister Chris Evans, da de siste flyktningene fra Nauru landet i Australia i går.

 

 

– Et helvete

– De hadde kommet fra et helvete og de kom til et helvete, sier Kirsti Oskarsson. Hun arbeidet i to omganger som psykiater på Nauru for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Hun sier de hadde drømmen om å starte et nytt liv i et fritt land. Så ble de fanget opp, satt i en leir bak piggtråd, uten muligheter til å kunne gå ut, på en knøttliten øy på 21 kvadratkilometer der alt i deres liv ble bestemt av andre.

– Det verste for dem var å ikke vite. Det å ikke ha et tidsperspektiv var et stort psykologisk stressmoment. Passiviseringen og usikkerheten like ens. Og ikke minst livsdrømmen som gikk tapt, det å skuffe de som satt igjen hjemme, og som hadde satt sin lit til dem da de ble sendt ut for å skape et nytt grunnlag for familien, sier Oskarsson.

 

 

Åpnet ny leir

De to sentrene på Nauru og Manus Island i Papua Ny-Guinea har kostet Australia et beløp som tilsvarer rundt 1,5 milliarder norske kroner fra september 2001 til juni 2007.

Den nye Labour-regjeringen har imidlertid ikke helt gitt opp ideen om å sende flyktninger til fjerntliggende øyer. Nylig ble en interneringsleir åpnet på Christmas Island. Der vil nye båtflyktninger havne i framtiden. Lutfattige Nauru står overfor en sysselsettingskrise. Stengningen av leiren vil ramme 10 prosent av befolkningen.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: