Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 11. april 2008

Skamløse ledere


2007 var et fabelaktig år for norske toppsjefer. Årsrapportene til ti av de største selskapene på Oslo Børs viser at bonuser til konsernledelsene i gjennomsnitt er økt med 51 prosent, ifølge Aftenposten. Og vi vet allerede at den best betalte fjerdedelen av sjefene fikk en lønnsvekst på 30 prosent i fjor. Det regnestykket setter perspektiv på de medlemmene av direktørklassen som har hatt magemål til å sutre over at vanlige folks lønnsoppgjør ble for dyrt, skriver nestleder i SV, Audun Lysbakken i Dagsavisen 11.04 2008.

Store forskjeller i levekår er gift for et samfunn. Det undergraver følelsen av fellesskap, sprer utrygghet og mistro. Et samfunn med stor ulikhet er et dårlig samfunn. Likevel har Norge de siste par tiårene beveget seg i en slik retning, noe som toppet seg med den usosiale skattelettepolitikken til forrige borgerlige regjering. I 1990 sto de ti prosent rikeste for 18,7 prosent av inntektene i Norge. I 2005 var andelen steget til 29,5 prosent. Den nyeste statistikken viser at inntektsforskjellene ble mindre fra 2005 til 2006. Landets rikeste har visst bestemt seg for at det ikke kan fortsette.

Mens vanlige folk virker å være ganske fornøyd med Norge, brer det seg en sytekultur blant de rikeste. Skattesutreren Stein Erik Hagen har denne vinteren gjort seg til symbol for en usmakelig trend; de mest privilegerte klager mest. Og når kritikken mot de feite bonusene og lønnstilleggene kommer, vil de rikes smerteskrik sikkert høres på nytt. Vi må vel skjønne at norske ledere må ha konkurransedyktige betingelser! Hvis ikke kan de jo reise sin vei, og legge landet brakk bak seg.

I virkeligheten er likheten og velferdsstaten en av de viktigste grunnene til at vi har en så produktiv økonomi, mye viktigere enn formkurven til våre bonushungrige ledere. Overklassens skamløshet er derfor en trussel mot det som har gjort Norge til et av verdens beste land å leve i.

Til alle direktører og styreformenn som synes de tjener for lite i Norge vil jeg derfor bare minne om at det for tiden finnes særs billige flybilletter. Vi skal nok klare oss fint om de tar seg en tur.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: