Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 13. april 2008

Religiøs mishandling i Israel


To grove tilfeller av barnemishandling har rettet søkelyset mot lukkede ultraortodokse miljøer som myndighetene har problemer med å trenge inn i.

Aftenposten

Til tross for den innsatsen som gjøres av sosialarbeidere og lokale rabbinere, er israelske myndigheter ute av stand til å sette en stopper for grov barnemishandling i ultraortodokse familier. Det skriver nettavisen Ynet, som påpeker at barnevernet står hjelpeløse i hjerteskjærende saker.

Problemet er blitt aktualisert de siste ukene etter at barnemishandling er avdekket i to familier, den ene i Jerusalem, den andre i byen Beit Shemesh. I begge tilfeller dreier det seg om ekstreme utgrupper innen det ultraortodokse miljøet, og mishandlingen knyttes – i hvert fall delvis – til familienes religiøse fanatisme.

 

«Besatt».

I Jerusalem er en mor siktet for sammen med fire medskyldige å ha mishandlet to av sine sønner på henholdsvis tre og fire år. Mishandlingen skal ha skjedd etter at hun fikk problemer med å ta hånd om sine åtte barn og ba en rabbiner om hjelp. Han skal ha forklart at guttene var besatt av onde ånder og anbefalt henne å «rense» dem ved å slå, binde og brennemerke dem, i tillegg til å tvinge dem til å spise avføring.

Den yngste gutten er innlagt på sykehus, hvor han ligger i koma med alvorlig og permanent hjerneskade. Det er tvilsomt han noensinne vil gjenvinne bevisstheten. Rabbineren, som ledet en liten og ekstrem sekt, har i mellomtiden flyktet til Canada, hvor han kan ha stukket seg bort blant ultraortodokse jøder som ikke vet at han er etterlyst i Israel.

I Beit Shemesh, som ligger et par mil vest for Jerusalem, er en 54 år gammel mor siktet for i en årrekke å ha mishandlet i hvert fall seks av sine 12 barn. Mishandlingen skal ha omfattet slag, spark og elektriske sjokk. Hennes ektemann ble senere anholdt, mistenkt for å ha kjent til og for å ha deltatt i mishandlingen. Det er også mistanke om flere tilfeller av incest.

I dette tilfellet var det en nabo som varslet politiet. Senere har han forklart at dette skjedde motvillig fordi han ved å «sladre» hadde brutt med lokalsamfunnets normer.

 

Ekstrem.

Tolvbarnsmoren i Beit Shemesh ledet en ekstrem gruppe jødiske kvinner som i likhet med henne gikk kledt i svart fra topp til tå – lag på lag av klesplagg. De følger også viss særegne regler for rituell renhet og kyskhet. Lederen selv overholdt det hun selv kaller en «talefaste», hun snakket kun en dag i måneden, ifølge israelsk presse.

Etter arrestasjonen er det blitt kjent at også et hundretall kvinner i Jerusalem har latt seg inspirere av henne. De kler sine døtre i helsvart fra 11-årsalderen, de oppsøker gravene til kjente rabbinere midt på natten, og ved hjelp av press og trusler forsøker de å få venner og naboer til å slutte seg til sekten.

Disse sakene har vakt sterk oppsikt i Israel og utløst mottiltak og fordømmelser fra etablerte ledere innen det ultraortodokse samfunnet. Men samtidig er også andre uhumskheter blitt avslørt innen dette miljøet, blant annet en serie voldtekter og et sterkt økende antall tilfeller av kvinnemishandling.

Dr. Yitzhak Kadman, som leder det israelske barnerådet sier til Ynet at det lukkede ultraortodokse miljøet i mange tilfeller hindrer at staten kan gripe inn overfor barnemishandling. Ved flere anledninger har rabbinere nektet folk å rapportere om overgrep, sier han.

 

«Ekstremisme».

The Jerusalem Post skriver at alle disse sakene ikke nødvendigvis danner noe mønster. Men at det dreier seg om manifestasjoner av religiøs ekstremisme som later til å ha vært godtatt blant dem det gjelder.

Fakta:Ultraortodokse

Haredi (flertall: haredim) er den egentlige betegnelsen på de sterkt religiøse jødene som vier sitt liv til å studere de hellige skrifter, og som gjør sitt beste for å etterleve alle de 613 påbud som kan utledes av de fem mosebøkene.

Betegnelsen er avledet fra et hebraisk ord som betyr å frykte. Det oversettes gjerne med «den som skjelver i ærefrykt for Gud». Selv misliker de betegnelsen «ultraortodoks».

I Israel bor det mellom 600 000 og 800 00 haredim, mange av dem i Jerusalem og byen Bnei Brak utenfor Tel Aviv. De tilhører en lang rekke ulike grupper som for en stor del har en geografisk tilhørighet, og som ofte kives innbyrdes. De har bare begrenset kontakt med den israelske staten og med det verdslige samfunnet.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: