Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 28. juni 2008

Spasertur i konfliktens kjerne


HEBRON (Dagsavisen 28.06 2008): Mens han spaserte mellom jødiske bosettere og palestinere og forbi helligdommene i den spente byen Hebron, følte utenriksminister Jonas Gahr Støre i går at han var i Midtøsten-konfliktens kjerne.

Støre hadde aldri før vært i byen, og de lokale innbyggerne visste nok heller ikke hvem det var som spaserte gjennom souken, den palestinske markedsplassen, forbi bosettingen Beit Hadassa og av og til stoppet for å snakke med tilfeldig forbipasserende.

Hellig by

– Dette er jo som å være i konfliktens kjerne, sa Støre. – Her, langs en strekning på 500 meter har du alt: Du har okkupasjonen, du har trakasseringene, du har den religiøse dimensjonen. Dette er Midtøsten-konflikten på bakkenivå, sa han.

Hebron, eller al-Khalil på arabisk, er hellig for både jøder og muslimer. Blant de mer enn 160.000 palestinerne, bor det også rundt 600 jødiske bosettere, beskyttet av den israelske hæren. Hebron er delt av murer og veisperringer – den vestre delen er styrt av palestinerne, mens den østre, der også den bibelske Abraham skal ligge begravd, kontrolleres av israelerne.

Kamp for hvert hus

Det var Roy Grøttheim, lederen for den internasjonale TIPH-observatørstyrken i byen, som tok Støre på rundturen. Utenriksministeren fikk et innblikk i dagliglivet i Hebron, en by der hvert hus og hver høyde kan bli kamparena for kontrollen over byen.

– Se der, sa Grøttheim, like ved bosettingen Beit Hadassa, og pekte opp på nettingen som hang mellom hustakene. Bosettingen ligger høyere enn kasbahen, labyrinten av palestinske hus og butikker, og ofte kaster bosetterne søppel og annet ned mot palestinerne.

– Vi måtte henge opp nettingen slik at folk her nede ikke skal få gamle bleier og søppel kastet i hodet, forklarer Grøttheim.

Støre var opprørt: – Dette er handlinger som har til hensikt å drive folk ut herfra, vi kjenner dette mønsteret fra andre steder i verden, sa Støre.

Sint sjubarnsfar

Så, like ved Tel Romeida, en annen av de jødiske bosettingene, stopper en lokal palestiner delegasjonen. – Fred kan ikke gi oss mat på bordet, vi trenger vår frihet, skrek han til utenriksministeren. – Hvor er min frihet, spurte han gang på gang.

Mannen heter Idris Zahada, og er far til sju barn. Han bor like ved de jødiske bosettingene, og opplever det han beskriver som en daglig trakassering. Hans sønn, som sto ved siden av ham, var redd for å gå til skolen, sa den 61 år gamle mannen.

Utenriksminister Støre og palestineren hadde en kort samtale. – Vi trenger friheten til å leve, sa Zahada sint. Han sa han var lei av tomme ord og løfter om fred. Støre svarte at han forsto hans smerte.

Politiske samtaler

Under sitt tre dagers besøk i Israel og på Vestbredden hadde Støre også møter med en lang rekke palestinske og israelske ledere. I tillegg var hans statssekretær Raymond Johansen og hans stab i Gaza, der de samlet inntrykk fra den Hamas-styrte kyststripen. Sjelden har en norsk delegasjon til Midtøsten vært så stor.

Støre støtter forhandlingsarbeidet mellom israelerne og palestinerne, selv om han ikke er uforsiktig optimistisk.

– Så lenge de selv ønsker forhandlingene, må vi støtte dem, sier han forpliktende. Men han hadde også en advarsel:

– Hvis ikke partene kommer til enighet, vil løsningen basert på to stater side om side miste sitt grunnlag. Dette vil få dramatiske konsekvenser, ikke minst for israelerne, advarte han.

Offisielt støtter Israel en tostatsløsning – vel vitende om at en enstatsløsning betyr slutten på deres jødiske stat, men samtidig fortsetter også byggingen ved de jødiske bosettingene på den okkuperte Vestbredden.

I samtalene med nordmennene klagde den palestinske siden over at det israelske lederskapet er splittet, noe som vanskeliggjør framgang. Israelerne var bekymret over splittelsen blant palestinerne, der en forhandlingsløsning med president Mahmoud Abbas ikke nødvendigvis blir akseptert av den separate Hamas-ledede regjeringen i Gaza.

Skjør våpenhvile

Nordmennene ankom regionen etter at Israel og Hamas, gjennom egyptiske mellommenn, ble enige om en våpenhvile i Gaza. Men allerede i våpenhvilens første dager ble det klart hvor skjørt det hele var – for palestinske geriljaer avfyrer ennå nye raketter, mens Israel nekter å åpne grenseovergangene.

Men var det noe rundturen i Hebron i går bekreftet hos nordmennene, så var det at freden ikke lenger kan være en avtale bare mellom lederne. I stedet må fredsarbeidet føles av vanlige folk, som Idris Zahada, den frustrerte palestineren som stoppet den norske delegasjonen.

– De må se resultater, folk må se at deres liv blir bedre, understreket Støre.

På nittitallet ble Oslo-avtalen kritisert nettopp for kun å angå lederne. Nå er strategien endret. – Hvis ikke folk føler forandringene selv, vil de som bruker vold overta, sa Støre.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: