Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 29. juni 2008

Bitter strid på bibelsk grunn


Ekstrem jødisk gruppe styrer utgravninger på ett av verdens viktigste arkeologiske funnsteder – som også er hjem for 50.000 palestinere.

Aftenposten 29.06 2008.

De kom i firetiden om natten. Bevæpnede israelske politifolk trengte brått inn i palestinske hjem og anholdt fem personer.

Den formelle begrunnelsen var at de hadde drevet med hærverk. Men dette var samtidig medlemmer av familier som dagen i forveien hadde klaget til Israels høyesterett over hva de mener er ulovlig og skadelig arkeologisk virksomhet.Da to palestinere og en israeler neste dag møtte opp på politistasjonen for å klage over arrestasjonene, ble også de anholdt. Samtlige åtte ble løslatt etter kort tid uten at det ble reist noen formell siktelse. Men aksjonen har skremt mange fra å protestere mot det de betrakter som klare overgrep støttet av myndighetene.- Jeg har aldri opplevd en slik grad av samordning mellom israelsk politi og ekstremister, fastslår rabbi Arik Ascherman, som i 13 år har arbeidet for å forsvare menneskerettighetene til palestinerne i de israelskokkuperte områdene.

Historie.

Ascherman er daglig leder for organisasjonen Rabbinere for menneskerettigheter. De siste to årene har han spesielt arbeidet for å støtte innbyggerne i bydelen Silwan i Jerusalem i deres kamp mot hva han betegner som «en fanatisk religiøs gruppe».Gruppen kaller seg Elad, en forkortelse for «Til Davids by». Ett av dens fremste mål er å «judaisere» Silwan, som huser 50 000 palestinere, og som ulykkeligvis befinner seg på toppen av fire tusenårs historie. Dermed er dette ikke bare en strid om folkerett, men også om arkeologi, om historie og om makt.Elad er en frivillig organisasjon og en stiftelse med årlige inntekter på titalls millioner kroner, hovedsakelig i form av private bidrag. Dette er penger som for en stor del blir brukt til å finansiere utgravninger i Silwan. Rent formelt er det Israels arkeologiske myndigheter som gjennomfører utgravningene. Men de har foregått på en måte som bryter med en serie grunnleggende prinsipper – og også med israelsk lov. Uten at det hittil har fått konsekvenser.

I søpla.

– Vi har ikke noe problem med arkeologi. Men det bør foregå på en ryddig måte, sier Dahoud Siyam, som representerer en lokal aksjonskomité. – Her er levninger fra romersk, bysantinsk og islamsk sivilisasjon. Men slike levninger risikerer å havne i søpla, supplerer hans kollega Fakhri Abu Diab. Han mener Elad har en klart politisk agenda og kun er ute etter å avdekke tidlig jødisk historie – det var nettopp på dette stedet jødenes kong David skal ha grunnlagt sin hovedstad omring 1000 år før vår tidsregning.Mistanken ble bekreftet i forrige måned. Da ble det avdekket at dusinvis, kanskje hundrevis av skjeletter fra det åttende eller niende århundre var havnet på en søppelfylling. Disse skjelettene stammet fra den tidligste islamske perioden i Jerusalem og kunne ha gitt viktige opplysninger om livet i Den hellige by på den tiden.

Skader.

Israels arkeologiske myndighet beklaget «et alvorlig feilgrep». Men det fikk ingen konsekvenser for de arkeologene som ledet utgravningene. Det er også blitt avdekket at deler av virksomheten har foregått uten at de nødvendige tillatelser er innhentet, og uten at noen samlet plan er forelagt de ansvarlige myndigheter, slik israelsk lov krever.- Denne butikken har vært stengt en tid. Innehaveren ble skadet da han falt ned i hullet som oppsto da veien raste ut, forklarer Fakhri Abu Diab under en spasertur gjennom Silwan, der husene ligger tett i tett oppover de bratte sidene på Kedrondalen. Dette er et ikke uvanlig problem – hovedveien gjennom bydelen har rast ut flere ganger, og det har oppstått sprekker i hus som ligger over en av de tunnelene som det er blitt arbeidet med den senere tiden.Tunnelen utforsker en romersk vei som trolig fører fra Silwan opp mot muren rundt Gamlebyen i Jerusalem nettopp på det stedet der Al-Aqsa-moskeen – muslimenes tredje viktigste helligdom – troner over bydelen. I forrige uke utstedte Israels høyesterett et midlertidig forbud mot denne utgravningen. Men Fakhri Abu Diab har ingen store forhåpninger om at problemet dermed er løst. Elad er ute etter å overta hele Silwan, hevder han, og får støtte fra Arik Ascherman. – Innen judaismen er mennesker alltid mer verd enn eiendom, sier rabbineren.

Bosetningene skaper uro.

Problemet med de jødiske bosetningene på okkupert område «er nå det ene temaet som står øverst hele veien», sier utenriksminister Jonas Gahr Støre etter sine samtaler med palestinske ledere i går. Det eneste konkrete forandring vanlige palestinere merker under de pågående fredsforhandlingene, er at bosettingspolitikken fortsetter. Og det spørsmål palestinerne stiller, er hvorfor den israelske regjering viderefører denne politikken, i strid med de forventninger som ble skapt da USA i fjor høst innkalte til fredskonferanse i Annapolis.- Dette er et spørsmål som israelerne ikke har noe svar på, sier Støre til Aftenposten etter et vel timelangt møte med palestinernes statsminister, Salam Fayyad. Tidligere på dagen hadde den norske utenriksministeren samtaler med den palestinske forhandlingslederen Ahmed Qurie og med forhandleren Saeb Erekat. Sentralt under disse møtene sto også den budsjettkrise palestinerne sliter med etter at flere lovede økonomiske bidrag er uteblitt.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: