Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 31. juli 2008

Bli hjemme 8. august


«Kongeparet og representantene for regjeringen bør holde seg borte fra OLs åpningsseremoni», skriver Dagsavisen 30.07 2008.

I april gikk bildene verden over av hvordan kinesisk politi brutalt behandlet tibetanske demonstranter. Det fikk både statsledere og ledende politikere til å true med boikott av OLs åpningsseremoni i Beijing 8. august. Denne uka melder Amnesty at Kina svikter sine OL-løfter, og at menneskerettighetssituasjonen er blitt verre snarere enn bedre på grunn av OL. Nå truer ingen lenger med boikott.

Det er blitt mistenkelig stille etter hvert som idrettsfesten nærmer seg i Kina. Ingen later lenger til å ville ødelegge den gode stemningen. Men det er gode grunner til å holde seg hjemme 8. august. Amnestys siste rapport peker på en rekke innstramninger av ytringsfriheten direkte knyttet til OL: Aktivister nektes å snakke med utlendinger. Folk som kan tenkes å snakke negativt om kinesiske myndigheter overvåkes. Og fortsatt holdes menneskerettighetsforkjempere fengslet uten lov og dom.

Amnesty mener også at Den internasjonale olympiske komité (IOC) sitt «stille diplomati» ikke har ført fram. I Dagsavisen i går lovet riktignok olje- og energiminister Terje Riis Johansen, en av regjeringens to representanter i OL, at han vil ta opp menneskerettighetene hver gang anledningen byr seg. Det er vel og bra, men vi mener likevel at en kraftigere markering enn stille diplomati og forsøk på menneskerettighetsdialog er nødvendig. Kongeparet og representantene for regjeringen bør holde seg borte fra OLs åpningsseremoni.

Det er ikke nødvendig å boikotte hele idrettsarrangementet for å sende en politisk beskjed. Det er ikke sikkert det vil føre fram å boikotte åpningsseremonien heller. Men det vil være en nødvendig politisk markering av en politisk propagandaforestilling som åpningsseremonien vil være. Kinas overgrep mot egen befolkning kan ikke få passere uten protest.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: