Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 10. september 2008

Du kan ikke få oppsigelsesvern, tariffavtaler, sykelønn og AFP og samtidig stemme Frp.


LO-leder Roar Flåthen og Jens Stoltenberg advarer mot å stemme for en borgerlig regjering med Frp i spissen. – Du kan ikke få oppsigelsesvern, tariffavtaler, sykelønn og AFP og samtidig stemme Frp.

Dagsavisen 10.09 2008

– Vi må vise våre medlemmer at det betyr en forskjell om de velger å stemme det ene eller andre partiet. Det er ikke tvil om at LO ved valget i 2005 spilte en betydelig rolle for den rødgrønne valgseieren, sier LO-leder Roar Flåthen og siterer Ap-veteran Haakon Lie (102):

«Ja, det gikk jo bra med valget, Jens, men hadde det ikke vært for LO ville det ikke gått så bra.»

Millionkampanje

Statsminister Jens Stoltenberg er enig. I går ettermiddag holdt først LO- og så Ap-bossen tale til 100-årsjubilanten Handel og Kontor. Det skjer rett etter at LO igjen pumper millioner av kroner og masse mennesker inn i en ny kampanje som har rødgrønn valgseier som mål.

Flåthen tar et klart oppgjør med Frps politikk, og ber sine 860.000 medlemmer om å tenke seg nøye om før de putter stemmeseddelen i valgurnen neste høst.

– Valget i 2009 vil stå om hvilket samfunn vi ønsker oss. Stemmer du borgerlig, blir det borgerlig politikk. Stemmer du for de rødgrønne blir det en annen politikk, framholder LO-leder Flåthen.

Han peker på at Frp vil:

* Fjerne sentrale lønnsforhandlinger.

* Innskrenke streikeretten.

* Sette ned lønningene.

* Svekke og behovsprøve avtalefestet pensjon (AFP).

– Det er først og fremst i sentrale forhandlinger med myndighetene at LO har størst gjennomslag. Vi tar Frp på alvor, og da ser vi at deres politikk vil rokke ved dette samarbeidet, noe som igjen vil svekke rettighetene til hver enkelt arbeidstaker, sier LO-lederen til Dagsavisen og legger til:

– Det er viktig at vi tar Frp alvorlig, særlig med tanke på at Siv Jensen faktisk har ambisjoner om å bekle statsministerrollen.

Truer med Europa

Det er ikke ofte statsminister Jens Stoltenberg viser til Europa for å skape frykt, men i går viste han til den voldsomme nedgangen i antall fagorganiserte eksempelvis i Storbritannia, der nå bare hver femte sysselsatte er organisert. I Norge er trenden den motsatte.

– Vi har ingen sikkerhet for at det forblir slik. Det er dette som er skummelt i Norge. Folk tror de kan få oppsigelsesvern, tariffavtaler, sykelønn og AFP – alt det der kan de få – og i tillegg stemme Frp fordi de er misfornøyd med et eller annet, sier Stoltenberg.

Ap-lederen lover at de rødgrønne fortsatt skal være «en regjering for det gode arbeidsliv», men hadde ellers ikke mange konkrete løfter. Som i kravet om solidaritetsansvar, der LO krever at hovedentreprenør også blir juridisk ansvarlig for arbeidsforholdene hos underentreprenører.

– Vi vet hva dere sier om solidaransvar og vi ser på dette, sier Stoltenberg.

Kampen mot søndagsåpne butikker har også tilspisset seg, men Stoltenberg vil ikke stenge gartnerier, foreløpig.

– Men vi skal følge utviklingen nøye, lovet han.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: