Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 12. september 2008

Sarah Palins svarte miljørulleblad


Klimaendringene er ikke menneskeskapte, oljeboring kan gjerne skje i et vernet naturreservat og isbjørner vil lære seg å leve på land når isen er borte.

Dagsavisen 12.09 2008

Påstandene over er alle hentet fra Republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin. Etter at hun ble utpekt som John McCains makker, har miljøaktivister og politiske motstandere jobbet hardt for å avdekke hvilke konsekvenser Palins politikk vil få for miljøet. De har funnet liten grunn til å juble.

– Giftig

– Denne kvinnen har en miljøpolitikk som er så giftig at den vil få selv den sittende president George Bush til å rødme, skriver den britiske avisen The Independent.

For Sarah Palin benekter at klimaendringene er menneskeskapte. Som guvernør i Alaska har hun først og fremst kjempet for at staten skal få utvinne sine olje- og gassressurser, også i det vernede området Arctic National Wildlife Refuge nord i delstaten.

De som hevder at den oljen som befinner seg der kun er som en dråpe i havet og langt fra kan løse USAs energibehov, blir avfeid. I et intervju med Investor’s Business Daily (IBD) i sommer sa Palin at hun er uenig med alle som sier at «vi ikke kan bore oss ut av problemene».

Hindres av isbjørn

– Alaska kan sørge for sju år med fullstendig råoljeforsyning, og åtte år med naturgass til amerikanerne, sa Palin til IBD.

Ett av de største hindrene for Palins oljevisjon er isbjørner. I august fremmet hun søksmål mot Bushs regjering fordi den har klassifisert isbjørn som en utrydningstruet rase. Problemet er at Alaskas isbjørner bor i områder der Palin vil la oljeselskaper få utvinne naturressurser. Når bjørnen er beskyttet av føderale myndigheter, mener guvernøren at Alaska blir hindret i å utnytte sitt potensial og forsyne både seg selv og resten av USA med energi.

Palin hevder dessuten at isbjørnene har det helt utmerket og at de vil lære seg å leve på land om isen skulle smelte.

Skyter fra lufta

Også andre dyr møter motstand fra Palin. Som guvernør tillater hun at fritidsjegere skyter ulver og grizzlybjørner fra helikopter. Noen finner glede i å jage dyrene over snøen til de er helt utmattet og blir skutt på kloss hold. I fjor foreslo Palin å innføre skuddpremie på ulver på 150 dollar til jegere som kunne framvise en ulvelabb som bevis på at dyret var drept. Forslaget ble nedstemt.

Miljøaktivister hevder dessuten at bestanden av hvithval nå er i ferd med å bli utslettet på grunn av Palin. Hennes administrasjon har tillatt oljeselskapet Chevron å tredoble mengden med giftig avfall som dumpes i bukta Cook Inlet, den nordligste delen av Stillehavet. Dette, i kombinasjon med økt skipstrafikk, har fått skylda for at antall hvithval har sunket fra 1.300 til 350.

Populær

Men til tross for miljøkritikken, viser målinger at over 80 prosent av Alaskas innbyggere har et positivt syn på guvernøren sin. Noe av årsaken kan være at de på hennes initiativ årlig mottar en sjekk på nær 10.000 kroner. Pengene stammer fra avgifter oljeselskaper må betale delstaten for å få utvinne olje og gass. I tillegg vil Palin at innbyggerne skal få en ekstrasjekk i år på nær 7.000 kroner som kompensasjon for økte bensinpriser.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: