Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 17. september 2008

Stadig flere sivile ofre i Afghanistan


Antallet sivile ofre i Afghanistan øker kraftig, ifølge FN. At krigen fortsatt tar livet av hundrevis av sivile hvert år, er vanskelig å forsvare, mener norsk forsker.

Dagsavisen 17.09 2008

– At det er en økning, er en helt fortvilet situasjon sett fra det internasjonale samfunnets side, nettopp fordi dette er et problem man har forsøkt å gjøre noe med, sier Afghanistan-kjenner Kristian Berg Harpviken til NTB.

1.445 sivile afghanere er drept i voldshandlinger i år, og dette er en økning på nærmere 40 prosent fra samme periode i fjor, viser en fersk FN-rapport. Nær 600 av dem ble drept av utenlandske soldater eller deres afghanske allierte.

GATES BEKLAGER

Oppmerksomheten rundt krigens sivile ofre har økt kraftig den siste tiden, ikke minst etter at et amerikansk flyangrep i Herat-provinsen ifølge FN kostet over 90 sivile afghanere livet nylig.

Det økende antallet sivile ofre har skapt strid mellom afghanske og amerikanske myndigheter. USAs forsvarsminister Robert Gates beklaget under et besøk i Afghanistan onsdag personlig at sivile blir rammet av flyangrep.

– Selv om ikke noe forsvar har gjort så mye for å unngå sivile ofre, viser det seg at vi må jobbe enda hardere, sa Gates.

– Det er alvorlig nok at mange sivile ble drept i intervensjonen for å bli kvitt Taliban i 2001. Men at man faktisk er i en situasjon sju år senere der internasjonale styrker driver en krig som tar livet av hundrevis av afghanere hvert år, er vanskelig å forsvare, sier Harpviken.

– Taliban vil skremme

Det foreligger klare beviser for at Taliban i økende grad retter sine angrep mot sivile afghanere for å skremme dem fra å støtte den afghanske regjeringen og deres utenlandske støttespillere, konstaterer FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navanethem Pillay.

De fleste Taliban-angrepene er rettet mot militære mål og regjeringsbygninger, men koster likevel ofte mange sivile liv ettersom de finner sted i travle gater og tett befolkede områder, slår han fast.

FN-rapporten trekker fram selvmordsangrepet mot en hundekamp i Kandahar-provinsen i februar, der 67 tilskuere ble drept, og bomben utenfor den indiske ambassaden i Kabul i juli, som kostet 50 menneskeliv.

Taliban tar også sivile mål

Også Kristian Berg Harpviken peker på at Taliban har intensivert sin krigføring og begynt å angripe flere sivile mål. En annen hovedårsak til at mange sivile blir drept, er måten de utenlandske soldatene fører krigen på, mener han.

– Man driver krigen med relativt lette bakkestyrker, ofte små avdelinger, og satser på å kunne kalle inn fly hvis man kommer i en knipe, sier Harpviken.

NATO har diskutert hvordan antallet sivile ofre skal kunne reduseres, men alliansen har ikke villet gå inn på hvordan krigen føres. Dagens militære strategi er valgt for å begrense egne tap, forklarer seniorforskeren ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Kritiserer flyangrep

FNs høykommissær for menneskerettigheter er kritisk til at nærmere 400 sivile afghanere er drept i amerikanske flyangrep i år og etterlyser større ansvarlighet og åpenhet rundt disse angrepene.

FN fastholder at 92 sivile ble drept i landsbyen Azizabad 22. august, blant dem 62 barn. Amerikanske talsmenn sier angrepet kostet mellom 30 og 35 væpnede opprørere livet.

– Det er helt avgjørende at det blir større åpenhet rundt ansvarsprosedyrene for de internasjonale styrkene som er involvert i hendelser der sivile blir drept, sier Pillay.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: