Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 7. oktober 2008

Budsjettet treffer


-Finansminister Kristin Halvorsen har flottet seg med en pengebinge som Onkel Skrue kunne misunne henne. Inntektene på statsbudsjettet på 1,2 billioner kroner! Av dette bruker hun 850 milliarder. Det finnes ikke et land i verden som kan legge fram et tilsvarende sterkt statsbudsjett, skriver Dagsavisens Arne Strand 07.10 2008.

Statsbudsjettet treffer rødgrønne velgere hjemme og det er godt tilpasset den vanskelige økonomiske situasjonen. Statsbudsjettet er den siste sjanse for de rødgrønne til å komme i mål med løftene fra Soria Moria. Helt i mål kommer ikke regjeringen. Men de rødgrønne vil ikke tape neste års valg på manglende gjennomføring av Soria Moria-løftene. Hvis regjeringens politikk fører til at Norge blir en stille øy med full sysselsetting i et opprørt internasjonalt hav av arbeidsløshet, vinner regjeringen valget.

I en annen økonomisk situasjon ville regjeringen fått kritikk for sin massive pengebruk. Da ville det blitt sagt at statsbudsjett ville føre til inflasjon og økte renter. I en økonomisk nedgangstid – regjeringen regner med lavere vekst og økt ledighet – er det riktig å bruke penger for å holde hjulene i gang og folk i arbeid.

Den finansielle krisen har satt en ny politisk dagsorden. Den nye situasjonen gjør livet vanskeligere for opposisjonen. Fremskrittspartiet er politisk isolert og partiets talspersoner virker helt forvirret. De forsøker å bortforklare det som står i partiprogrammet om økonomisk politikk. Alt det Frp har stått for i alle år – markedsliberalisme uten offentlig kontroll med pengemarkedet – er knust til pinneved i Frps drømmeland USA.

Høyre distanserer seg time for time fra Frps økonomiske politikk. Høyre nærmer seg sine gamle regjeringskolleger, Venstre og KrF. Et nytt borgerlig regjeringsalternativ av Høyre, KrF og Venstre kan derfor ha gjenoppstått de siste to døgnene. Venstres Lars Sponheim, alternativets standhaftige beskytter, kan smile mens Siv Jensen gråter. I regjeringskvartalet er man fornøyd med den vendingen norsk politikk har tatt.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: