Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 9. oktober 2008

Statsministeren og finansministeren ristet Gjedrem våken


-Når Norges Bank ikke er sitt ansvar bevisst, må regjeringen ta kommandoen. Hvis ikke Bankplassen reagerer på gårsdagens kraftige signal fra statsministeren og finansministeren, kommer regjeringen i statsråd formelt til å instruere sentralbanksjefen om å foreta et betydelig rentekutt. Det er det samme som å gi Svein Gjedrem sparken, skriver Dagsavisens Arne Strand09.10 2008.

Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen påla i går i praksis sentralbanksjef Svein Gjedrem om å sette ned renta. Det skjedde på pressekonferansen om regjeringens tre første år.

Pengepolitikken er første forsvarslinje i kampen mot finanskrisen. Allerede på rentemøte i slutten av forrige måned burde Norges Bank ha sett hvor det bar hen og satt renta ned. Men Norges Bank ble rolig sittende på sin brede bak og lot styringsrenta bli liggende på 5,75 prosent. Vi skrev at norsk økonomi sannsynligvis må kollapse før folkene i banken kommer seg på beina. Etter hvert har flere økonomer og politikere sluttet seg til vår kritikk av Norges Banks passive rentepolitikk uten at det har gjort inntrykk på sentralbanksjefen.

Når Norges Bank ikke er sitt ansvar bevisst, må regjeringen ta kommandoen. Hvis ikke Bankplassen reagerer på gårsdagens kraftige signal fra statsministeren og finansministeren, kommer regjeringen i statsråd formelt til å instruere sentralbanksjefen om å foreta et betydelig rentekutt. Det er det samme som å gi Svein Gjedrem sparken.

Uansett fortjener sentralbanksjefen et spark bak for sin manglende handlekraft.

I går kunngjorde USAs sentralbank at den senker sin rente med et halvt prosentpoeng til 1,5 prosent. Sentralbanken i EU senket også sin rente med 0,5 prosentpoeng til 3,75 prosent. Sveriges sentralbank senket renta til 4,25 prosent og Bank of England senket sin rente til 4,5 prosent. Sentralbanksjef Svein Gjedrem reagerte ikke før statsministeren og finansministeren i går ristet ham våken.

Gjedrem trenger imidlertid mye tid på å gni søvnen ut av øynene. I går ettermiddag sendte Norges Bank ut en pressemelding om at banken har innkalt til rentemøte onsdag i neste uke. Møtet burde ha funnet sted i dag og ikke først om en uke. Sentralbanksjef Svein Gjedrem er som vanlig for sent ute.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: