Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 13. oktober 2008

Haider er neppe død


-Det verste med at Jörg Haider kjørte seg i hjel med en fart på 142 kilometer i timen lørdag, er at noen snart vil ha fylt tomrommet etter ham, skriver  journalist i nyhetsredaksjonen i Dagsavisen Heidi Katrine Bang.

Haider gjorde internasjonaltcomeback da partiet hans Alliansen for Østerrikes framtid og det andre partiet laaangt til høyre; Frihetspartiet (som han tidligere tilhørte) totalt fikk en tredel av stemmene i årets parlamentsvalg i Østerrike.

Annenhver velger yngre enn 30 år stemte på ett av de to alternativene. Haider er død, men politikken hans er langt fra døende. Arvtakerne er unge og tallrike. 47 prosent av Østerrikes førstegangsvelgere ga i år sin stemme til det ytterste høyre.

Politikeren som etter sin død så pent blir kalt for «kontroversiell», ble verdenskjendis da han i 2000 dannet koalisjonsregjering i Østerrike. For åpen mikrofon benektet han konsentrasjonsleirer og hyllet gamle nazister. Også nye nazister fant stor glede i å lytte til hans alltid eksplisitte motstand mot utlendinger. Men blant europeiske statsledere var han en utstøtt.

Allikevel ble stadig flere av hans ord tatt i andres munn. Da han smilte sitt seierssmil i år, var han blitt stueren. Andre europeiske partier har kopiert oppskriften hans; én dose folkelighet ispedd tjukk nasjonalromantikk blandes ut med like deler elitekritikk, historieforfalskning og mistenkeliggjøring av fremmede (subtile eller åpenlyse, etter smak).

Selv var Haider veldig bevisst på at arven etter ham levde godt lenge før hans død. Eller som han slo fast da Nicolas Sarkozy ble president i Frankrike: «Jörg Haider har vært modell for høyresiden i hele Europa.» I dag er det Haider-politikk langt inn i EU.

Nå hyller Østerrikespolitikere fra venstre til høyreHaider. President Heinz Fischer kaller bilulykken en «menneskelig tragedie» og hyller den avdøde som et stort, politisk talent. Slik er det når noen dør, vi finner alltid noe vakkert å si. Det bør finnes unntak for den regelen.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: