Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 17. oktober 2008

Island til EU?


-Islands kollaps kan sende sagaøya inn i EU. Det betyr trøbbel for Jens Stoltenberg, skriver Heidi Taksdal Skjeseth i Dagsavisen 17.10 2008.

«This is too much fun, fun, fun,
Everyone is so close to laughing,
This kind of joy won’t last»

I 1988 advarte Islands verdensstjerne Björk om det gode livets brå slutt i sangen «Blue eyed pop». 20 år etter ligger Island i økonomisk grus. Nå ser stadig flere islendinger til Brussel for hjelp.

Det er ingen tvil om at det er krise på sagaøya. Den islandske krona er så godt som ubrukelig, de største bankene er nasjonalisert. Vanlige folk har mistet sparepengene sine, mens bil- og boliglån har skutt i været. Frykt for nye prisøkninger og tomme hyller har fått ellers sindige islendinger til å hamstre mel og kaffe. Etter flere års ekspansiv vekst og høyt forbruk, har bakrusen slått inn for alvor. – Vi var fulle på penger, sier noen. – Vi får som fortjent, mener andre.

Island har vært på tiggerunde i øst og i vest for å få hjelp. Finansminister Árni M. Mathiesener har tilbrakt mye tid i Washington D.C., en islandsk delegasjon er i Moskva for å høre hva russerne vil ha igjen for de 30 milliarder kronene de har tilbudt i lånehjelp.

Island bør heller melde seg inn i EU, mener utenriksminister Ingibjörg Sólrún Gísladóttir. Dét i seg selv er ikke noe nytt. Sosialdemokraten Gísladóttir har alltid vært EU-tilhenger, men er i mindretall i regjeringen. At fiskeriminister Einar Gudfinnsson fra Selvstendighetspartiet noe motvillig har innrømmet at EU kan være en siste løsning, har imidlertid satt EU-drømmene i sving hos islandsk ja-bevegelse.

Det konservative Selvstendighetspartiet er et av veldig få moderate høyrepartier i Europa som er mot EU. Det har mye med fiske og historie å gjøre. Den pågående finanskrisen har imidlertid fått store deler av næringslivet til å se mot Brussel. Det er ingen hemmelighet at næringslivet på Island, eller det som er igjen av det, har stor innflytelse over de konservative.

Signalene fra Brussel er klare; islendingene er like velkomne som de var før økonomien kollapset. På grunn av EØS-avtalen kan Island trolig få en søknad behandlet i rekordfart; de mest optimistiske mener øyboerne kan få klarsignal innen et halvår er gått.

Island har god infrastruktur, høyt utdannet befolkning, og til tross for skrekkhistoriene de siste dagene, er Island fortsatt et stabilt vestlig demokrati. Dessuten har de store mengder fisk og er rikt på naturressurser. Slike venner vil EU ha. Spøken blant Brussels noe tørre byråkrater er fremdeles at Norge og Island kan søke om medlemskap til frokost, og bli medlemmer før lunsj.

Spørsmålet er om EU kan løse Islands problemer. Den verste stormen må ha lagt seg før de i det hele tatt kan tenke på å søke. Island oppfyller per dags dato ingen av kriteriene for å få lov til å ta i bruk euroen. Islands forhandlingsposisjon er dessuten betydelig svekket.

Fra det pågående EU-toppmøtet i Brussel sender Sarkozy og Merkel sine inderligste sympatierklæringer, men ingen penger. Det er hard valuta Island trenger, ikke klapp på skulderen. Dessuten har EU selv store problemer om dagen, helt uten å måtte drasse på et synkende Island. De er ikke blitt enige om noen felles redningspakke, og EU-landene må stort sett hjelpe seg selv.

Hvis Island likevel søker medlemskap i krisetider, følger de et velkjent mønster. Så godt som alle land som er blitt med, har søkt seg mot Brussel etter en økonomisk krise eller i nedgangstider. Det samme var tilfellet med Sverige og Finland i 1994. Ifølge Úlafar Hauksson ved Islands Universitetet, er det bare to land som har søkt om medlemskap i EU i gode tider, nemlig Norge og Sveits. Som kjent ble verken Sveits eller Norge med.

Skulle islendingene ty til EU som løsning, vil EØS-avtalen trolig falle. En debatt om EU og EØS er det siste de rødgrønne trenger i et vanskelig valgår. Norge og Island har slåss om fiskekvoter før. Får Island EU i ryggen, er det duket for en fiskekrig Norge er dømt til å tape.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: