Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 24. november 2008

Høyres privat-skolefallitt


Dagsavisen 24.11 2008

Høyresiden lovet kvalitetsskoler da de åpnet for frislipp av privatskoler. Sannheten er at det ble dårlige kommersielle skoler.

Høyresiden prøvde under Bondevik-regjeringen å sette i gang den største privatiseringen av norsk skole i moderne tid. Tidligere utdanningsminister Kristin Clemet ilte med å gi tillatelse til en rekke privatskoler før hun måtte gå av høsten 2005. Heldigvis fikk den rødgrønne regjeringen stoppet privatiseringsplanene.

Men noen privatskoler ble etablert før regjeringsskiftet. Og John Bauer-gymnasene skulle bli stående som monumenter på Clemets privatskoler.

Men høyresidens glansbildeframstilling av privatskolene begynte raskt å falme. John Bauer- gymnaset i Oslo levert dårligere og dårligere undervisning, og i juni i år gikk det brev ut til elevene om at privatskolen var konkurs. Da kom det fram at skolen hadde drevet i strid med loven og tatt fortjeneste på skoledrift.

John Bauer presenterte ingen pedagogiske alternativer, og de gikk heller ikke inn i skolemarkedet av idealistiske grunner. Kommersielle selskaper er til for å tjene penger, også på drift av skoler.

For et par uker siden kom det fram at det store danske investorselskapet Axcel hadde kjøpt de svenske John Bauer-gymnasene. Målet til selskapet er klart. Til VG 12. oktober sier Axcels talsmann, Christian Frigast, rett ut at målet med investeringen er å tjene penger på skolekonsernet. «Vi har ambisjon på sikt å vokse utenfor Sverige. Det kan absolutt være i Norge, men det krever at det åpnes mer opp for privat eierskap.» Frigast ser for seg at skolekonsernet vil gå på børs om ikke så lenge.

Oppkjøpet av John Bauer-skolene viser at målet er å tjene mest mulig penger på undervisning. Dette strider mot den norske modellen og de norske verdiene, nemlig at skolene skal være et fellesgode og være offentlig finansiert.

Men FrP og Høyre har ikke gitt opp privatiseringsdrømmene sine. De er samstemt om å ville gi frislipp av privatskoler – også kommersielle – om de kommer i regjering. Ap vil ikke at utenlandske investeringsselskaper skal tjene penger på skolegang i Norge. For oss er det viktigere å sikre en god fellesskole for alle, med supplement fra ideelle pedagogiske og religiøse alternativer.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: