Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 2. desember 2008

Sosial dumping av helsepersonell


Etter Dagsavisens avsløringer har kommunerevisjonen endelig bestemt seg for å komme til bunns i saken.

Dagsavisen 01.12 2008

Dagsavisens avsløring av at Oslo kommune bruker et firma som har filippinske sykepleiere gående på elendige lønns- og arbeidskontrakter, er et skoleeksempel på det som kalles sosial dumping. Kyniske arbeidsgivere organiserer import av arbeidstakere og gir dem deretter lønn og arbeidsvilkår langt under det som gjelder her i landet.

Det er tidligere dokumentert at sosial dumping er utbredt innenfor bygg- og anleggsbransjen. Takket være solid innsats fra fagbevegelsen og myndighetene i fellesskap har forholdene her bedret seg noe. Fortsatt er likevel svært mye ugjort i byggebransjen. Det vi nå ser er at fenomenet sosial dumping også forekommer på andre områder, som levering av helsetjenester til kommunen fra private firmaer.

Oslo kommune fortjener en kraftig smekk for at man ikke har oppdaget og fått slutt på dette. Allerede i 2004 ble kommunen advart mot ett av de firmaene som leverer arbeidskraft til hjemmetjenesten. Sosial- og helsedirektoratet var blant dem som slo alarm.

Byrådet i Oslo tar ikke sosial dumping på alvor, slik statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet påpekte i Dagsavisen lørdag. Frp-byråd Jøran Kallmyrs unnskyldning om at det er krevende å undersøke private firmaer som leverer tjenester til kommunen, er ansvarsfraskrivelse og politisk helt uholdbart.

Kommunen har et soleklart ansvar for å undersøke om de firmaene man inngår avtaler med opererer etter gjeldende normer og regler. Det politiske ansvaret for dette ligger hos byrådet. Høyre/Frp-byrådet er imidlertid så blendet av sin ideologiske tro på fritt brukervalg og privatisering at de ikke ser skogen for bare trær. Da er det bra at det er en våken presse her i byen som ser for dem. Etter Dagsavisens avsløringer har kommunerevisjonen endelig bestemt seg for å komme til bunns i saken.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: