Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 8. desember 2008

Svensk overvåkning av alle nordmenn


Svenskene kan overvåke all internettrafikk

itpro.no 08.12 2008

Nesten all internettrafikk mot resten av verden rutes via Sverige. Fra januar av kan dermed svenskene overvåke all nettverkstrafikk over landegrensen i Norge.Norske myndigheter har nå utredet hvilke konsekvenser den svenske FRA-loven (overvåkning av internett) vil få for norske interesser. IKT-Norge utrykte bekymring for dette da den svenske loven ble vedtatt i sommer, og våre bekymringer er nå blitt bekreftet av norske myndigheter; Svenskene kan overvåke all vår internettkontakt med omverdenen.

Samferdselsministeren, Fornyings- og administrasjonsminsiteren, Post- og teletilsynet og datatilsynet presenteret i dag to rapporter som viser hvilke konsekvenser den svenske overvåkningsloven (FRA-loven) vil få for Norge.

Fri innsikt

Rapportene slår fast at stort sett all internettrafikk mellom Norge og resten av verden i dag rutes via Sverige og at vårt naboland i teorien nå få fri innsikt i det meste av vår kommunikasjon med omverdenen og en rekke data om norske interesser.

IKT-Norges har hele tiden advart om at konsekvensene av denne nye svenske loven kunne være svært dramatiske for Norge både sikkerhetspolitisk og økonomisk. – Vi ser stadig flere eksempler på overvåkning av internett, EUs datalagringsdirektiv er kanskje det mest omfattende.

Denne utviklingen er etter vår mening med på å true hele den tillitsmodellen internett er bygget på, sier Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge.

Söta bror ser deg

Nå må myndighetene raskt vurdere hvordan norske interesser kan sikres når denne nye loven trår i kraft 1.1.2009. Bruk av krypteringsteknologi, mulige alternative infrastrukturer som kan knytte Norge til internett via andre land og eventuelt en nasjonal oppfordring om å flytte norske datalagre ut av Sverige bør nå planlegges.

Norske myndigheter bør også raskt få i stand en dialog med svenskene om hvordan denne pikante sikkerhetsutfordringen kan løses.

Se rapporten om den svenske FRA-loven.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: