Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 27. desember 2008

– Ikke plass til flere døde på sykehuset


Israels angrep på Gazastripen lørdag er det blodigste på 60 år. Minst 205 mennesker ble drept. Dette er det største antall ofre på en dag siden konflikten startet for 60 år siden.

Gaten var full av elever på vei hjem fra skolen da angrepet startet, forteller Wedad Nasr, som bor i Gaza by.

Aftenposten 27.12 2008

– Jeg trodde det var et voldsomt jordskjelv. Men det viste seg å være rekker på rekker med F-16 jagerfly som angrep mål, forteller hun Wedad Nasr Aftenposten.no.

Hun bor i Gaza by og befant seg hjemme da drønnene fra israelske jagerfly plutselig skar gjennom luften.

Panikken bredte seg

Det var rundt klokken 11 lokal tid lørdag at innbyggerne på Gazastripen hørte den voldsomme støyen fra jagerfly over seg. Da de så hvor mange det var, og hvordan røyken fra bygningene som var blitt truffet steg opp, begynte panikken å bre seg, forteller Nasr.Angrepet kommer etter at palestinske militante i Gaza i flere uker har avfyrt raketter og granater mot Israel. Fredag ble forsyninger og humanitær hjelp sluppet inn til Gazastripen for første gang på halvannen uke. Det ble tolket som at Israel planla angrep på Gaza.

Barn på vei hjem fra skolen

Målene under lørdagens angrep var blant annet politistasjoner og bygninger Hamas disponerer. Ifølge den israelske avisen Haaretz.com angrep 60 jagerfly 50 mål i en bølge. Rundt 100 bomber ble sluppet over Gaza. Like etter angrepet returnerte 20 jagerfly, som ødela rundt 50 rakettutskytningsbaser.Minst 225 ble drept i angrepene, skriver Reuters. Ifølge Haaretz var de fleste Hamas-tilhengere, sivile ble drept. I tillegg er minst 400 skadet. Dette er det største antall ofre på en dag i den 60 år lange konflikten.Nasr forteller at det var svært mange ute i gatene da angrepet startet. Blant annet var mange studenter og elever på vei hjem etter eksamen.

Ikke plass til flere døde

– Lærerne prøvde forgjeves å roe ned elevene, men barna flyktet i panikk. Samtidig begynte foreldrene å løpe ut i gatene for å finne barna sine, sier Nasr, som er en av Norsk Folkehjelps ansatte på Gazastripen.Lørdag kveld holdt de aller fleste seg inne. De eneste som var ute i gatene, var helsepersonell som behandlet skadede og familiemedlemmer som hentet sine døde slektinger.– Det er bare ett sykehus her på Gazastripen, og familiene som har drepte slektninger har fått beskjed av sykehuset om å begrave de døde med en gang. Det er ikke plass til flere døde. Mange steder har hverken vann eller elektrisitet, forteller Nasr.Israel advarte lørdag at flyangrepene kommer til å fortsette, og om nødvendig utvides til enda større aksjoner, skriver Haaretz.

TV:Døde og sårede ligger i gatene


Se videoen i større format

Fakta om Gazastripen

* I september 2005 trakk Israel sine soldater og bosettere ut av området etter å ha okkupert det siden 1968.

* I juni 2006 gjennomførte Israel en større militæraksjon for å befri en israelsk soldat som var blitt tatt til fange av væpnede palestinere. Soldaten holdes fortsatt fanget.

* I 2007 tok Hamas-bevegelsen kontroll over området, etter at palestinernes president Mahmoud Abbas avsatte den folkevalgte palestinske regjeringen, som var dominert av Hamas.

* Israel har innført en økonomisk blokade av Gazastripen.

* I juni undertegnet Hamas og Israel en våpenhvile i Egypt, hvor Hamas sluttet å skyte raketter mot Israel mot at israelerne lempet på blokaden.

* Gazastripen har 1,5 millioner innbyggere, de fleste av dem etterkommere av flyktninger fra andre deler av Palestina, og er et av de tettest befolkede områdene i verden og har en av de høyeste befolkningsvekstene.

* De fleste beboerne har mindre enn 2 dollar om dagen å leve for, og opp mot 80 prosent er avhengig av matvarehjelp.

(Kilde: NTB / Reuters)


Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: