Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 29. desember 2008

– Mange barn blant de drepte på Gazastripen


Brannfolk prøver å få kontroll, etter at et drivstofflager ble truffet av bomber.

Minst 20 barn er drept på Gazastripen de siste dagene, ifølge en palestinsk menneskerettsorganisasjon.

Aftenposten 29.12 2008

Totalt er nærmere 300 palestinske liv gått tapt i løpet av to dager med israelske angrep. Den islamistiske bevegelsen Hamas sier den har mistet 180 av sine medlemmer, og at resten av de drepte er sivile.

Det palestinske senteret for menneskerettigheter, som har observatører på alle sykehusene i det palestinske området, hevder at minst ni kvinner og 20 barn under 16 år er drept.

Israel gjennomførte flere bombetokter over Gazastripen natt til mandag. Minst sju personer, deriblant seks barn, er drept, opplyser palestinske sykehuskilder.

Flere barn drept i natt

En israelsk militærtalsmann bekrefter at «flere titall luftangrep» ble utført mot palestinske mål på Gazastripen, men vil ikke gi flere detaljer.

Fire palestinske jenter i alderen ett til tolv år fra samme familie ble drept natt til mandag i et luftangrep mot byen Jabaliya nord på Gazastripen. Målet for angrepet var trolig en moské i nærheten.

To gutter ble drept i et annet luftangrep i Rafah sør på Gazastripen. Den sjuende personen som ble drept i nattens angrep, var et medlem av den islamistiske bevegelsen Hamas.

Bombet departement

Israelske kampfly har bombet innenriksdepartementet på Gazastripen, ifølge opplysninger fra den islamistiske bevegelsen Hamas mandag.

Det er første gang Israel retter angrep direkte mot bygningene til den palestinske sentraladministrasjonen, som på Gazastripen kontrolleres av Hamas

Ville flykte

Søndag ettermiddag bombet Israel en bygning i flyktningleiren Jebaliya. Ifølge en tjenestemann i helsedepartementet på Gazastripen ble fire mennesker drept, blant dem en 14 måneder gammel baby.

Lengst sør på Gazastripen forsøkte desperate innbyggere å rømme over den sperrede grensa til Egypt. De fleste ble stanset av egyptiske grensevakter, og i kaoset som oppsto ble én grensevakt drept av sikkerhetsstyrkene til Hamas, ifølge statlig egyptisk TV.

Hendelsen vil trolig forverre forholdet mellom Hamas og den egyptiske regjeringen, som mener den islamske bevegelsen må ta mye av skylden for at Israel har satt i verk sin militæroperasjon.

– Martyrer

Andre muslimske land legger skylden for det som skjer, ene og alene hos israelerne. Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei utstedte søndag et religiøst dekret som beordrer muslimer over hele verden til å forsvare palestinerne på Gazastripen på alle mulige måter.

– Enhver som blir drept i dette legetime forsvaret, er å regne som martyr, heter det i uttalelsen fra Khamenei.

Selv om ikke dekretet formelt har juridisk eller religiøs tyngde, har Irans åndelige leder stor innflytelse blant sjiamuslimer både i og utenfor hjemlandet.

Bombet universitet

Blant søndagens bombemål på Gazastripen var et fengsel som lå i tilknytning til bygninger som brukes av Hamas’ sikkerhetsstyrker i Gaza by. Kort etter at bombene falt, krabbet skrekkslagne fanger, med ansiktene dekket av blod og støv, ut av bygningsrestene. En delvis begravet mann løftet armen for å tilkalle hjelp.

Også Det islamske universitetet på Gazastripen ble rammet i angrepene. Øyenvitner forteller at en rekke eksplosjoner rystet universitetsområdet i Gaza by sent søndag kveld. Hovedmålet lot til å være laboratoriebygningen, som sto i full fyr etter å ha blitt truffet av minst fem raketter. Ingen mennesker skal ha blitt såret i angrepet.

En talsmann for den israelske hæren hevder utdanningsinstitusjonen ble brukt til å utvikle raketter og elektronisk utstyr for væpnede grupper.

Mat og blod

På israelsk side er kun én person drept siden den voldsomme militæroffensiven startet. Men de palestinske væpnede gruppenes rakettangrep sprer frykt mange steder i den sørlige delen av Israel.

En kvinne besvimte mens hun søkte dekning i byen Ashkelon søndag, etter at flyalarmen hadde gått en rekke ganger i løpet av dagen. Etter å ha kommet til bevissthet ble hun sittende og skjelve, tilsynelatende i en tilstand av sjokk.

Den israelske forsvarsministeren Ehud Barak sier han vil tillate at over 100 lastebiler med nødhjelp får passere grensa til Gazastripen mandag. Kolonnen frakter mat, medisinsk utstyr, blod og drivstoff.

Forsyningene er donert av Tyrkia, Jordan og flere internasjonale organisasjoner.

FN ber om stopp

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber om at krigshandlingene på Gazastripen må opphøre umiddelbart.

Ban stiller seg dermed bak søndagens enstemmige uttalelse fra FNs sikkerhetsråd.

Israels forsvarsminister Ehud Barak sier derimot at han vil utvide de massive bombeangrepene mot Gazastripen.

Det er allerede utplassert israelske stridsvogner langs grensa mot det palestinske området i tilfelle det blir aktuelt å sette i verk en større bakkeoperasjon.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: