Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 29. desember 2008

Flammende raseri og nye angrep mot Gaza


Palestinere bærer en hardt skadd mann inn på Shifa-sykehuset i Gaza by i går. Han er en av rundt 1.000 palestinere som er blitt skadd i de israelske luftangrepene.

Fares al-Ashi var i det minste i live da han ankom Shifa-sykehuset i Gaza. Raketten, avfyrt fra et israelsk F-16-fly, hadde slått ned i Hamas-bygningen, og menn lå døde rundt ham. Fares ble dratt ut av ruinene og brakt til sykehuset.

Dagsavisens Roger Hercz skriver i Dagsavisen 29.12 2008 om Israels  siste dagers harde anngrep på Gazastripen.

Kanskje kunne al-Ashis liv vært reddet under andre omstendigheter, men i helgen innledet Israel sitt mest omfattende angrep mot Gaza siden 1967. Innen solnedgang i går var over 300 palestinere drept og nærmere 1.000 såret.

Ingen kunne hjelpe

Fares kom riktignok til sykehuset, men i strømmen av skadde var det ingen som kunne hjelpe 33-åringen. Han døde på sykehuset.

– Jeg ber til Allah, gi oss tålmodighet og styrke, sa hans bror Mohammad i går da han og sykehuspersonalet bar ut Fares. Ikke bare mangler Shifa-sykehuset medisiner og livsnødvendig utstyr, nå er det ikke lenger plass til alle likene. Fares, som var sprengstoffekspert i Hamas, ble lagt sammen med de andre døde utenfor sykehuset.

Ahmed Abdel Salaam, en sykepleier ved Shifa, hadde aldri sett noe lignende, og var oppgitt.

– En ser hoder uten kropper, korridorene her er farget av blod, sa Abdel Salaam. Det er antatt at både sårede og drepte ennå ligger i de utbombede ruinene rundt omkring i Gaza.

Hundre tonn bomber

Israel fortsatte i går bombarderingen av Gaza, et av verdens mest folketette områder. Mer enn 100 tonn bomber har regnet ned over kyststripen, og røykskyer og branner kunne sees over hele området. Mer enn 140 mål tilknyttet Hamas, den islamistiske gruppen som styrer Gaza, lå i ruiner. Israel bombet også en moské ved Shifa-sykehuset og en fjernsynsstasjon tilknyttet Hamas.

Inne i Gaza er det ingen steder å flykte. Mer enn 1,5 millioner mennesker bor i kyststripen, og over dem hang israelske F-16-fly og ubemannede droner klare til å slippe sine bomber. Hundretusener er i skuddlinjen. I de siste to dagene har mange palestinere også mottatt telefoner fra den israelske etterretningen. Der blir de fortalt at de har minutter på seg til å forlate sine hjem, for deres hus skal bombes.

Gazas helsevesen har nå kollapset under presset, bensin og strøm finnes knapt lenger, og Gazas kloakkanlegg truer med å bryte sammen. FNs hjelpemannskaper advarer mot en humanitær katastrofe. Distribusjonen av mat er ikke lenger mulig, og hele 750.000 palestinere, halvparten av Gazas befolkning, er avhengig av utleveringene. Selv smuglertunnelene under grensen fra Egypt, som har gitt Gaza nødvendige varer tross Israels beleiring, er blitt livsfarlige feller og truer med å kollapse etter granatregnet.

Bakkeinvasjon

Og det er langt fra over. Store israelske troppestyrker gjorde seg i går klare til å storme inn i Gaza. Stridsvogner tok oppstilling ved grensen, og venter bare på grønt lys fra statsminister Ehud Olmert. Samtidig innkaller hæren ytterligere 6.500 reservesoldater til det som blir beskrevet som en bakkeinvasjon av Gaza.

De fleste topplederne i Hamas, inkludert Ismail Haniyeh og Mahmoud A-Zahar, har gått under jorden, men Mushir al-Masri, en parlamentariker fra Hamas, sto i går fram og lovte videre kamp.

– Vi vil overleve, vi vil fortsette og vi gir ikke opp, sa han.

Fra Damaskus appellerte Hamas-lederen Khaled Meshal om nye selvmordsangrep. Men samtidig er islamistene i Hamas isolert – ikke bare fysisk, men også diplomatisk.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas fra den rivaliserende Fatah-bevegelsen anklager Hamas for å ha forårsaket krigen da islamistene tidligere i måneden besluttet å gjøre slutt på våpenhvilen og sende hundretalls raketter mot israelske byer.

– Vi sa til dem at de ikke måtte ende våpenhvilen, men de lyttet ikke, sa Abbas i går under et hastemøte med Egypts ledere i Kairo.

Anklager Hamas

Ingen i Fatah er villig til å snakke åpent om noen slags gjenerobring av Gaza-stripen, etter at Hamas i juni 2007 tok kontroll over Gaza i et blodig kupp. Fatah kan ikke framstå som en israelsk samarbeidspartner. Men i dag er de fleste Hamas-institusjonene knust, og man kan ikke lenger utelukke et forsøk fra Fatahs side på å vinne Gaza tilbake.

Gaza har felles grense med to stater, Israel og Egypt, og begge naboene anser nå Hamas for å være et faremoment.

– Vi forlot Gaza for to år siden og fjernet våre bosettinger, og har ingen planer om å gjenerobre området. Men etter at ekstremistene i Hamas overtok og brukte området til å angripe oss, måtte vi forsvare oss, sa Tzipi Livni, Israels utenriksminister.

Også Egypt anklager islamistbevegelsen for å ha utløst kampene, men gikk enda lenger i går og sa at Hamas selv hindret sårede palestinere i å nå grensen til Egypt, der over 50 sykebiler sto klare.

– Vi venter fremdeles på de skadde palestinerne, men de får ikke lov til å passere, sa utenriksminister Ahmed Aboul Gheit i Kairo.

Frykter Iran

For Israel er krigen i Gaza en fortsettelse av krigen i Libanon i 2006. Både Hizbollah-geriljaen i Libanon og Hamas i Gaza støttes militært av Iran, og Israel har gjort det klart at de ikke vil leve med en «iransk militærbase» ved sin grense. Men også arabiske stater ser i dag på Irans voksende innflytelse i Midtøsten som en trussel. Under krigen i 2006 gikk Saudi-Arabia, tross Israels angrep, hardt ut mot Hizbollah, og nå går Egypt, mens Israel bombarderer, hardt ut mot Hamas. Men nettopp Irans ledere ba i går muslimer over hele verden om å gjøre seg klare til krig mot Israel.

– Folk over hele den muslimske verdenen er forpliktet til å forsvare de forsvarsløse kvinnene og barna i Gaza. Den som blir drept vil bli ansett som en martyr, lovte i går den øverste lederen i Iran, Ayatollah Ali Khamenei.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: