Vil ha våpenhvile umiddelbart

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har oppfordret Israel til øyeblikkelig å stoppe bakkeoffensiven i Gaza, og har bedt Israel gjøre alt som er mulig for å beskytte sivilbefolkningen og sikre nødvendig humanitær hjelp.

Han ber ulike internasjonale aktører om å bruke alle påvirkningsmuligheter for å stanse blodsutgytelsene og lidelsen i det palestinske området.

Men FNs sikkerhetsråd avsluttet tidlige søndag morgen et krisemøte uten å komme til enighet om en uttalelse om situasjonen på Gazastripen, opplyser den franske FN-ambassadøren Jean-Maurice Ripert.

– Medlemsstatene var ikke enige, og jeg har merket meg sterke forskjeller i vår bekymring om den økende volden og den forverrede situasjonen, og store forskjeller med hensyn til gjennomførelsen av en øyeblikkelig, omfattende våpenhvile, sa Ripert til journalister etter møtet.

Diplomatiske kilder sier det er USA som forhindrer enighet om en uttalelse, melder BBC.

– Vi arbeider for å få etablert en våpenhvile, men vil ikke tillate en tilbakevending til status quo, hvor Hamas kan fortsette å send opp raketter ut fra Gaza-stripen og la Gazas befolkning leve et misreabelt liv, sa Sean McCormack, talsmann for det amerikanske utenriksministeriet ifølge Reuters.

Granatangrep mot Gaza by søndag formiddag, fotografert fra den israelske siden av grensen.

Ulike signaler fra EU

Mens Frankrike fordømmer den israelske bakkeoffensiven, mener Tsjekkia at invasjonen på Gazastripen er av «defensiv» karakter. EU ser ut til å være splittet i sin Midtøsten-strategi.

Uttalelsene kom idet en tsjekkisk-ledet EU-delegasjon og Frankrikes president Nicolas Sarkozy var på vei til Midtøsten i et forsøk på å få i stand en våpenhvile, melder NTB.

Tsjekkia overtok ved årsskiftet EUs formannskap etter Frankrike, og den fremstående EU-delegasjonen ledes av landets utenriksminister Karel Schwarzenberg.

– Dette er en ondskapsfull aggresjon mot vårt folk. Verdenssamfunnet må ikke være stille. Denne holdningen fortjener fordømmelse, sier palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat i en kommentar til den tsjekkiske uttalelsen.

Også fra britisk hold ser det ut til å være skepsis mot tsjekkernes måte å fremstille konflikten på.

– Dette er ikke holdningen til den britiske regjeringen, sier en anonym regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Arabisk fordømmelse

Ledere for de to eneste arabiske statene som har inngått fredsavtaler med Israel fordømmer den israelske bakkeinvasjonen på Gaza-stripen.

Den egyptiske presidenten Hosni Mubaraks kontor advarer Israel mot konsekvensene av invasjonen, og sier Israel står ansvarlig for enhver sivil person som mister livet eller skades.

Jordans Kong Abdullah II har også gjentatt sin oppfordring fra lørdag om at Israel må stanse angrepene mot Gaza. Kongen skal under en telefonsamtale med Midtøsten-utsending Tony Blair ha uttalt at Israel ikke oppnår sikkerhet gjennom «aggresjon», ifølge nyhetsbyrået Petra.

Søndag opplyste leger på Gazastripen at over 500 palestinere er drept og 2.400 såret i løpet av en drøy uke. Blant dem er 80 barn.

Siden israelske soldater krysset grensen lørdag kveld, er minst 23 palestinere drept, de fleste sivile. Også en israelsk soldat skal være blant de drepte, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

Samtidig har væpnede palestinske grupper avfyrt flere hundre raketter mot Israel den siste uken, noe som har kostet fire mennesker livet.