Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 7. januar 2009

Krig bak en stengt grense


Dagsavisens utenriksredaktør Erik Sagflaat skriver 07.01 2009 om Israels forsøk på å stenge Gazastripen for utenlandske journalister.

Israel fører sin krig i Gaza bak stengte dører. Utenlandske journalister er holdt ute, og når noen slippes inn, blir det i små og lett kontrollerbare grupper. Det gjelder å kontrollere nyhetsdekningen så langt det lar seg gjøre.

Den israelske hæren ønsker ikke et Kafr Kana om igjen. Under krigen i 2006 ble et bolighus i landsbyen Kafr Kana i Sør-Libanon bombet av israelske fly. Minst 57 sivile ble drept. Det er noe strid om hva som faktisk skjedde. Men reportasjene og bildene av de mange drepte gikk verden rundt. Reaksjonene ble så sterke at israelerne innstilte krigshandlingene kort tid etter. Hizbollah erklærte seg som seierherre.

Israel har malt seg selv inn i et hjørne også i Gaza. Trekker de seg ut raskt og uten at rakettangrepene mot israelske byer stoppes, vil Hamas – som Hizbollah – erklære seg som seierherre. Men å knuse Hamas militært, vil bli både langvarig og blodig. Hamas’ krigere har lenge forberedt seg på invasjon. Forsvarsverker er bygd opp, feller lagt ut. Det finnes ingen enkel vei til seier. Samtidig stiger så vel den økonomiske som den politiske prisen Israel må betale for hver dag som går.

Forsøket på å kontrollere nyhetsdekningen er dømt til å mislykkes. Det finnes både journalister og fotografer stasjonert i Gaza. Med tilgang på satellittelefoner hjelper det heller ikke å bombe mobilmastene for å stoppe rapporteringen. Men med flere utenlandske journalister ville rapporteringen bli enda tettere og mer nærgående. Prisen for overgrep og massakre ville bli enda høyere.

Gazas sivile betaler prisen. Etter krigen i Libanon i 2006 viste det seg at et flertall av dødsofrene var sivile. Mye tyder på at det er slik også i Gaza. Trente, profesjonelle soldater kan ta vare på seg selv på en helt annen måte enn sivile, kvinner og barn. Når det snakkes om «kirurgiske angrep» i et overbefolket område som Gaza, vet alle med erfaring fra krig at det er det rene tøv.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: