Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 9. januar 2009

Partileder ved oppvaskbenken


Hentet fra «Glåmdalen mener» 09.01 2009.

Opp som en løve, ned som en skinnfell… En mer pas-sende beskrivelse er det vanskelig å finne av snu-operasjonen til Sør-Odal Høyre når det gjelder måten kommunepartiet har behandlet spørsmålet om eiendomsskatt.

Like før jul gikk kommunepartiets leder Lasse Gulbrandsen kraftig ut i en egen pressemelding der han sterkt kritiserte partiets to kommunestyrerepresentanter, Petter Rundén og Kristin Langaard, for at de stemte for oppjustering av eiendomsskatten i forbindelse med budsjettbehandlingen i desember. Det er stikk i strid med partiprogrammet – og naturligvis er det ingen bombe at høyrefolk bokstavelig talt ser rødt når ordet eiendomsskatt nevnes.

Gulbrandsen varslet oppvask internt i partiet, men resultatet virker å være at det er partilederen selv som blir stående mutters alene ved oppvaskbenken.

Kommunestyrerepresentant Petter Rundén har i ettertid begrunnet sin stemmegivning med at det var snakk om å justere opp takstgrunnlaget for første gang på 10–12 år og at han måtte ha funnet annen inndekning på budsjettet for å gå imot forslaget – som ble enstemmig vedtatt av kommunestyret. Sør-Odal risikerte også å gå glipp av statlige skjønnsmidler dersom de ikke gjennomfører ny taksering av de skattlagte eiendommene i år. Dessuten imøtegikk han kritikken fra partilederen om manglende deltakelse på styremøtet i kommunepartiet med svært kort tidsfrist.

– Jeg forsøker å være ansvarlig politiker, uttalte Rundén til Glåmdalen før jul, og poengterte at han i en egen protokolltilførsel til vedtaket fastslo at partiet vil jobbe for å få fjernet eiendomsskatten ved en seinere anledning. Etter hans mening hadde ikke partilederen satt seg godt nok inn i saken.

Denne uka sa styret i Sør-Odal Høyre seg enig i Rundéns vurdering, og dermed led partileder Gulbrandsen et sviende nederlag. Han innrømmer at sakene i framtida bør partibehandles allerede før de skal opp i formannskapet.

Skal det evige opposisjonspartiet noen gang greie å komme i ansvarlig posisjon i Sør-Odal, må frontfigurene framstå på en langt mer tillitvekkende måte. Vel er eiendomsskatt et fy-ord i partiet Høyre, men å miste så fullstendig grepet om dimensjonene i en slik enkel symbolsak blir for dumt. I Åsnes endte det borgerlige flertallet før jul opp med å la eiendomsskatten være urørt, mens de hevet enkelte kommunale gebyrer – blant annet for trygghetsalarm. Det er en prioritering verdt å merke seg.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: