Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 14. januar 2009

– Ny situasjon med Island i EU


SVs Øystein Djupedal mener det vil oppstå en ny situasjon for Norge dersom Island går inn i EU.

Norge vil komme i en veldig spesiell situasjon dersom Island blir EU-medlem. Det mener SVs Øystein Djupedal.

Dagsavisen 14.01 2009

– Dette vil ikke bli noen enkel situasjon. Det norske regjeringen må tenke nøye gjennom hva den da skal gjøre, sier stortingsrepresentant Øystein Djupedal til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er fortsatt motstander av norsk EU-medlemskap, men mener samtidig at Norge må forberede seg på at Island kan havne på andre siden av bordet når det skal forhandles om fiskeriløsninger.

Innen to år

– Jeg tror at Island kan komme til å være EU-medlem innen to år. Da må Island ta mer hensyn til Spania og Portugal enn Norge når fiskerispørsmål står på dagsorden. Det vil være spesielt for norske kystsamfunn, sier SV-eren som nå gir seg på Stortinget. Til høsten blir han fylkesmann i Aust-Agder, men han har fortsatt tanker om norsk politikk.

Øystein Djupedal har over lengre tid hatt nær kontakt med islandske politikere gjennom parlamentarikerkomiteen for EFTA-saker.

– Finanskrisen har ført til økonomisk sammenbrudd på Island, og nå ivrer flere islendinger for EU-medlemskap. Det gjelder både i mitt eget søsterparti og blant de konservative, sier han.

– Det virker som at mange politikere på Island nå er villige til å holde en folkeavstemning om å sende en EU-søknad. I løpet av kort tid vil islendingene i hvert fall ta ett skritt fram i dette spørsmålet, sier Djupedal og viser til at flere partier snart skal holde ekstraordinære landsmøter.

Norske posisjoner

– Jeg vil advare ja-folkene mot å tro at et utenlandsk press vil påvirke den norske holdningen. Her er jeg enig med stortingspresident Thorbjørn Jagland. Men det vil være naivt å tro at et islandsk EU-medlemskap ikke vil få betydning for Norge. Det vil være nesten utenkelig å tro at Norge skulle kunne få en bedre fiskeriavtale enn det Island klarer å forhandle fram, sier han.

– Et islandsk EU-medlemskap påvirker de norske forhandlingsposisjonene. Og da vil vi måtte forhandle med Island om felles fiskekvoter, sier Djupedal. Han mener at Island vil ha gode muligheter til å få fiskerikommissærjobben i EU.

SV-eren poengterer at han mener Norge fortsatt er tjent med å ikke gå inn i EU.

– Et islandsk EU-medlemskap endrer ikke på min posisjon, i hvert fall ikke på kort sikt, sier Djupedal. (ANB)

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: