Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 22. januar 2009

Når EU-skeptikere jubler for ja-flertall


Generalsekretær i Europabevegelsen Grete Berget  skriver 21.01 2009 i Dagsavisen om nei-sidens krumspring i argumentasjonen mot norsk stemmerett i Europa.

Endelig har nei-siden tatt inn over seg at Island kan komme til å søke om EU-medlemskap! Europabevegelsen er blitt møtt med overbærenhet og harselas når vi med informative artikler har formidlet EØS/EU-saker fra Island. Nei-siden har mobilisert for å skape en annen virkelighet. Det har de ikke klart denne gangen.

Nå innrømmer til og med Åslaug Haga at hennes søsterparti på Island kan bli ja-parti. Både ja- og nei-siden vet at Høyres søsterparti Selvstendighetspartiet kan bli et ja-parti i slutten av måneden. SVs Øystein Djupedal er klar på at en islandsk søknad vil ha innvirkning på norsk EU-debatt. Nei til EU har innsett at EU-debatten på Island er en realitet, og at det kan komme en EU-søknad i løpet av 2009.

Noe av propagandaen fra Nei til EU har vært at ja-siden venter på islandsuget. Det har vi avvist gang på gang, men nei-siden har tydeligvis lagt sin elsk på uttrykket. Gjennom meningsmålingen Europabevegelsen har fått utført av TNS gallup burde det være slått fast en gang for alle at islandsuget ikke finnes. Norsk EU-mening formes ikke av om Island søker EU-medlemskap eller ikke.

Derimot vil konsekvensene av et eventuelt islandsk medlemskap kunne få folk til å skifte mening. Det gjelder blant hva som skjer med EØS-avtalen dersom Island går ut og etterlater Liechtenstein og Norge som eneste medlemmer. Til og med statsminister Jens Stoltenberg mener «det er klart at det vil påvirke EFTA- og EØS-samarbeidet hvis Island gjør det».

Europabevegelsen kom nylig med en måling som viser at nei-flertall blir ja-flertall dersom EØS-avtalen skulle ryke. Det er oppmuntrende for oss på ja-siden! EØS er bra, men ikke bra nok. Norge mangler stemmeretten!

Jeg vil gratulere Heming Olaussen med krumspringet, for han gleder seg faktisk også over at det blir et ja-flertall hvis EØS faller bort, ifølge pressemeldingen hans. Litt vanskelig å forstå kanskje, for han og Nei til EU har jo faktisk programfestet at de skal kvitte seg med EØS-avtalen. Dette er derimot et glimrende eksempel på hvordan Olaussen og nei-organisasjonen febrilsk snur saker og ting på hodet for å snu tap til seier.

Uansett – vi i Europabevegelsen gleder oss over at vi nå har nådd fram med informasjonen om Island, om at islendingene har en viktig EU-debatt der, at nei-partier er på vei mot ja og at ting kan skje i meget raskt tempo på Island. Og det avgjørende viktigste for Norge: Hva vil skje med EØS-avtalen dersom Island blir EU-medlemmer? Den situasjonen må vi ta innover oss.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: