Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 22. januar 2009

Sivilisasjonens død i Gaza


De to søstrene Dunia (10) og Dana (5) forsøker å redde det lille som er igjen av skolebøkene deres etter at hjemmet sør i Gaza by ble fullstendig ødelagt av israelerne.

-All krig er brutal. Israels krig mot Gazas sivilbefolkning når likevel et lavmål i manglende respekt for andres liv. Det har åpenbart skjedd alvorlige krigsforbrytelser som nå krever gransking, skriver Dagsavisens utenriksredaktør Erik Sadflaat 22.01 2009.

Gjennom et langt liv som utenriksjournalist har jeg sett mye av verdens elendighet. Men bildene som nå kommer ut fra Gaza, ryster meg dypt. Fotografiet av to små jenter som forsøker å redde restene av skolebøkene sine ut av et hjem som israelerne har bombet flatt, er hjerteskjærende. Ingen barn skulle få en slik start i livet. Mer målrettet kan heller ikke staten Israel skaffe seg nye fiender. PR-messig har denne krigen vært en katastrofe for Israel.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er en forsiktig herre, så forsiktig at noen har anklaget ham for å være tafatt. Desto sterkere inntrykk gjør det når han bruker et uttrykk som skandaløst (outrageous) om ødeleggelsen av Gaza. Ban Ki-moon krever også full gransking og at de ansvarlige om nødvendig stilles til ansvar. Det er et krav som må tas alvorlig. Framtidig respekt for menneskerettigheter og internasjonal lov tilsier at overgrep som dette ikke bør gå upåtalt hen.

Israel legger all skyld på Hamas og på nødvendigheten av å stoppe rakettangrepene mot israelske byer. Men det kunne vært oppnådd med helt andre midler enn å drepe Gazas barn. Det er ikke og har aldri vært noen ensidig militær løsning på problemene i Midtøsten, selv om skremmende mange israelske regjeringer har trodd nettopp det. Israels okkupasjon av palestinsk territorium har gjennom 42 år vært så brutal at det er en klar oppfordring til fortsatt motstand.

Internasjonal gransking av krigen i Gaza er absolutt nødvendig. Anklagene om klare krigsforbrytelser og brudd på Genève-konvensjonene er så mange at det er godt grunnlag for berettiget mistanke. Her er det flere saker som skiller seg ut. Bombingen av en FN-drevet skole som var gjort om til flyktningleir er et slikt eksempel. Målrettet skyting mot ambulanser et annet. Om en eller annen Hamas-kriger skulle ha skjult seg slike steder, har israelske ledere likevel et selvstendig ansvar for beslutninger om å ta livet til et stort antall sivile med på kjøpet.

Det synes også klart at fosforbomber er brukt mot tett befolkede områder. Også det er forbudt i henhold til Genève-konvensjonene. Slike bomber virker som napalm og etterlater forferdelige brannsår.

Mer enn 1.300 palestinere er drept. Minst 700 er sivile, av dem 410 barn. Trolig er andelen sivile enda mye høyere. Hamas oppgir at bare 48 av deres krigere er drept. Det lyder for lavt. Men i motsetning til sivile har soldater lært å ta vare på seg selv i en krigssituasjon. Dette har vært en form for krig som gir soldatene alle muligheter til å søke dekning. Det er de svakeste som dør i slike bombekriger mot boligområder. Ikke noe land som vil oppfattes som sivilisert kan tillate seg slike overgrep.

Hele landsbyer er lagt flate. Der bombene ikke ødela nok, er bulldosere sendt inn for å jevne alt med jorda. Mange palestinere har mistet absolutt alt de eide. Selv om det skulle være skjult en bombe i ett av husene, gir det ikke grunnlag for slike vilkårlige ødeleggelser. Også olivenlunder er jevnet med jorda. Det kan i alle fall ikke ha annen grunn enn ren ødeleggelseslyst. Hus kan bygges opp igjen med hjelp utenfra, et oliventre trenger opp til 20 år før det gir frukt.

Folk i Gaza trenger våpenhvile og de trenger hjelp til å bygge opp igjen sine hjem og sine liv. Men gjenoppbygging enda en gang gir liten mening hvis området igjen skal bombes flatt om kort tid. Våpenhvilen som nå er inngått, er fra begge sider ensidig, den er også inngått motstridende etter ytre press. Det øker faren for at den kan bli kortvarig. Derfor haster det med en avtale av mer varig karakter og som kan gi større stabilitet. Skal det lykkes, kreves det en betydelig internasjonal innsats, ikke minst fra den nyinnsatte administrasjonen i USA.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: