Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 27. januar 2009

Tror ikke lenger på egen politikk


Generalsekretær i Europabevegelsen Grete Berget, skriver i Dagsavisen 27.01 2009 om Nei til EUs leder, Heming Olaussens svarinlegg i Dagsavisen 22.01 2009.

Nei til EUs leder, Heming Olaussen, tror ikke lenger på egen politikk. Nå avviser han også en situasjon hvor EØS faller bort «som total urealistisk forutsetning». Nei til EU har da faktisk i flere år hatt programfestet at EØS-avtalen skal bort!

I et svarinnlegg i Dagsavisen 22. januar serverer Olaussen noen påstander og sammenhenger som rett og slett er usanne. La meg ta meningsmålingene først, hvor Olaussen endrer spørsmålsstillingen vår, sannsynligvis for å få den plassert i sin egen nei-virkelighet. Vårt spørsmål var: Hvis EØS-avtalen faller bort, bør Norge søke om medlemskap i EU? Olaussen hevder at vi spurte: Hva dersom et islandsk EU-ja fører til at EØS faller bort? Olaussen forvrenger.

Dersom Nei til EU skulle vinne fram med sitt program, ville Norge miste EØS-avtalen. Det målingen viser, er at et flertall da ville gå for et EU-medlemskap. Jeg regner med at det er en ubehagelig erkjennelse for nei-siden, men det burde ikke være noen overraskelse!

Olaussen etterlyser en debatt om EØS. Europabevegelsen har debattert og fokusert på EØS i mange år, og kravet vårt har vært og er fortsatt «Gi Norge stemmerett i Europa!»

Så til Island. Jeg er svært glad for at EU-skeptikerne nå har tatt inn over seg at det kan komme en EU-søknad fra Island. Tidligere er den muligheten bare latterliggjort og bombastisk avvist fra den kanten. Olaussen er litt mer forsiktig nå. Og la meg minne Olaussen om at jeg i mitt innlegg åpnet med «at Island kan komme til å søke EU-medlemskap».

Konklusjonene på Island er ikke trukket, men at islendingene har diskutert EU og EØS også før finanskrisen førte til temposkifte i debatt og prosess, det vet vi. Islandske partier og politikere har vært motstridige, men folket har presset på. Et meget klart flertall i folket ønsker at Island sender en søknad om EU-medlemskap!

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: