Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 30. januar 2009

Frykter for barnas sikkerhet


De ukrainske kvinnene tør ikke å vise ansiktet sitt i Dagsavisen. De er redde for hva som vil skje med dem og familiene deres i Ukraina om det blir kjent at de ødelegger et forretningsopplegg som mange tjener mye penger på.

De ukrainske helsearbeiderne kom til Norge for å få et bedre liv. De fikk 100 kroner dagen. Nå sitter de i enorm gjeld, uten oppholdstillatelse og tør ikke stå fram. De er livredde for at noen skal skade barna deres, som er igjen i Ukraina.

Dagsavisen 30.01 2009

– Vi har barn og familie hjemme i Ukraina. Vi vet ikke hva som kan skje med dem om vi forteller historien vår åpent til dere, sier en av de fire ukrainske kvinnene Dagsavisen møter i utkanten av Haugesund sentrum.

Det er bare så vidt vi får overtalt dem til å bli med på et anonymt bilde. En av kvinnene låner journalistens jakke for å ikke bli gjenkjent på klærne.

– Det er mange mennesker som har investert mye penger i å hente helsepersonell fra Ukraina. Det er ikke trygt for oss om det skulle bli kjent at vi snakker med dere, sier den ene kvinnen, de andre nikker.

Drøm ble mareritt

De fire tilhører en gruppe på 24 ukrainske helsearbeidere som kom til Norge i september i fjor for å jobbe i seks kommuner på Vestlandet. Som Dagsavisen skrev i går har oppholdet i Norge blitt alt annet enn rosenrødt. Ukrainerne har fått betalt 100 kroner per dag for å inngå i turnustjeneste på helseinstitusjoner, ofte i vikarstillinger opp mot 100 prosent.

Nå er arbeidsgiveren Norsk Helsepersonell AS og de fire kommunene Karmøy, Stavanger, Sveio og Vindafjord politianmeldt av LO for brudd på utlendings- og straffeloven. Anmeldelsen beskriver også drapstrusler.

De fire kvinnene som møter Dagsavisen idet mørket faller over Haugesund, har ikke jobbet siden 14. januar. De er i Norge uten lovlig opphold og er redde for å bli deportert – og for hva som skjer om de skulle bli nødt til å reise tilbake til Ukraina. De skylder alle rundt 1000 dollar til ulike kreditorer i hjemlandet etter å ha tatt opp lån for å betale for å få lov til å komme og jobbe i Norge. I Ukraina er det mye penger. Drømmen om et nytt liv i et nytt land er blitt et mareritt.

Drapstrusler

Drapstruslene mot de ukrainske sykepleierne blir i høyeste grad tatt på alvor av politiet.

– Det er mulig vi må iverksette sikringstiltak for ukrainerne. Dette vil bli vurdert etter hvert, sier påtaleleder Gro Rossehaug ved Haugeland og Sunnhordland politidistrikt til Dagsavisen.

– Hva har dere så langt gjort etter at LO politianmeldte saken?

– Vi har vurdert anmeldelsen og vil iverksette etterforskning. Vi starter med det som er utgangspunktet, det som gjelder manglende arbeidstillatelse, og så tar vi tak i resten av saken etter hvert, svarer Rossehaug.

– Hvor spesiell er denne saken?

– For oss er det en spesiell sak. Det er første gang vi er borte i en slik sak av et så stort omfang, og som har vært styrt gjennom et firma.

Løfter og løgn

Det var ikke dette de ble lovet. Kvinnene forteller at de alle har reist fra jobber, hjem og familie i hjemlandet for å tjene penger i Norge.

– Vi ble lokket med løfter om mye penger, god jobb og flotte hus. Han som fortalte oss om tilbudet skrev tallet 250.000 på tavla, for å vise at vi ville tjene så mye i norske kroner i året om vi ville ta turen.

De 24 ukrainerne studerte norsk i to måneder i hjemlandet, før de kom til Norge for å studere norsk i to måneder til.

– Etter norskkurset skulle vi ut i jobb og tjene penger. Men det ble ingen penger, bare 100 kroner dagen, forteller kvinnene.

Dagsavisen har en av ansettelseskontraktene, som fastslår at kvinnene skal arbeide som trainees mens «de venter på dokumenter fra ambassaden», for en ikke spesifisert godtgjøring. Kontrakten er skrevet på engelsk, et språk ingen av de fire som møter Dagsavisen behersker.

– Da de norske som jobbet med oss fikk vite at vi tjente så lite, slo de alarm. De ble så sjokkerte, sier kvinnene.

Ingen framtidstro

Da ukrainerne gikk over fra språkstudier til å jobbe som trainees, gikk deres studentvisum ut. Nå er de i Norge uten nødvendige papirer – og har dermed i alle tilfelle jobbet ulovlig siden begynnelsen av november. Nå er de fire kvinnene uten arbeid, opphold og tro på framtida.

– Vi vil være i Norge, men vet ikke om det går. Norsk Helsepersonell sier vi kan dra hjem til Ukraina for så å komme tilbake igjen, men det tør vi ikke. Hvem vet om vi slipper inn i Norge igjen?

Verst er likevel frykten for hva som vil skje med dem selv og deres nærmeste.

– Vi klarer ikke betale tilbake det vi har lånt for å reise til Norge – vi har ingen jobb, og vi har ikke lov til å jobbe. Hva kan vi gjøre?

Det er med fortvilelse i blikket en av dem sier:

– Jeg ville aldri reist hit om jeg hadde visst da det jeg vet nå.

Dagsavisen var i går i kontakt med Hildegunn Lindaas, daglig leder i Norsk Helsepersonell AS. Hun ønsker ikke å kommentere saken i media.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: