Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 30. mars 2009

Dette er øyeblikket


Dagsavisen Leder 30.03 2009

«Tida er inne for global handling» skrev Barack Obama i kommentarartikkelen som Dagsavisen i likhet med aviser over hele verden trykket i helga. Det har han opplagt rett i. G20-møtet i London torsdag er en glimrende mulighet til å gjøre noe konstruktivt og nødvendig ut av finanskrisen.

Ideelt sett skulle FN vært arenaen for globale tiltak mot krisen. Men at tjue land fra alle verdensdeler møtes, i tillegg til FN, EU og andre organisasjoner, er i det minste et framskritt fra G7- og G8-møtene isolerte eksklusivitet. G20-gruppen er heller ikke større enn at den har mulighet til å være effektiv hvis den vil. For det haster med å gjøre noe.

Obama pekte på flere viktige tiltak i sin artikkel. Kamp mot skatteparadis er et opplagt tema for G20. Det finnes ingen unnskyldning for ikke å slå ned på denne virksomheten nå. Rammeverk for kapitalkrav, regler om innsyn og ansvarlighet i finansverdenen og kamp mot lønns- og bonusspiraler står også sentralt. Men mye av dette må reguleres nasjonalt.

Heldigvis nevner også Obama matvarekrisen og klimakrisen. Disse utfordringene er langt mer grunnleggende enn en global resesjon, og de henger sammen alle tre. Klima og fattigdom må ikke glemmes i London.

Norge er ikke med rundt bordet i London. Men Jens Stoltenberg og Norge var med da sentrum-venstreregjeringer fra hele verden møttes i Chile sist uke. Der var også Gordon Brown og Joe Biden. Så det finnes muligheter for å bli hørt.

Stadig oftere trekkes den nordiske modellen fram når kapitalismens framtid diskuteres internasjonalt. Dette bør være venstresidens øyeblikk globalt sett. Og interessant nok er det Storbritannia og USA som nå leder an for å finne en progressiv vei ut av krisen skapt av angloamerikansk kapitalisme.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: