Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 31. mars 2009

Amerikansk terrorlov hindrer Gaza-hjelp


Nå setter amerikansk lov kjepper i hjulene for gjenoppbygging av ødelagte skoler og sykehus i Gaza.

USAs «Patriot act» hindrer hjelpeorganisasjoner fra å gjenoppbygge skoler og sykehus i Gaza.

Dagsavisen 31.03 2009.

– Vi får lov å dele ut nødvendighetspakker, som mat og vann, men systematiske nødhjelpsoperasjoner og gjenoppbygging hindres. Det er en forferdelig politikk som hindrer oss i å hjelpe barn, sier Bjørn Lindgren, Redd Barnas regionaldirektør for Europa og Midtøsten, til Klassekampen.

Etter Israels krigføring mot Gaza i januar, ligger mye av infrastrukturen i grus. Skoler, sykehus, veier og ulike offentlige kontor ble bombet. 300.000 mennesker mangler innlagt vann, og Unicef anslår at 8.000 barn er kraftig underernært.

Men Redd Barna og andre hjelpeorganisasjoner blir hindret i gjennombyggingen av amerikansk lovgiving. Ifølge «Patriot act» er nemlig støtte til å bygge skoler eller klinikker i Gaza «støtte til terrorisme», fordi det er Hamas som kontrollerer utdanning og helse.

Men siden Redd Barna er en del av den internasjonale Save the Children-alliansen, hindres ikke arbeidet deres direkte av den amerikanske lovgivningen. Redd Barna har bedt USA om å gjøre et unntak fort Gaza, uten hell.

Blant sykehusene som rammes av USA-lovgivningen er Shifa, der de norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse jobbet under krigen.

– Dette er en helt uakseptabel fortsettelse av den kollektive avstraffelse av den palestinske sivilbefolkningen som rammer alle segmenter av det ødelagte sivile samfunnet i Gaza, sier Gilbert til Klassekampen.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: