Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 18. april 2009

Industriarbeidere vender Frp ryggen


Arve Bakke, leder i Fellesforbundet.

Frp skulle bli «det nye arbeiderpartiet». Men nå dropper LO-organiserte Frp og flokker seg om Ap.

Dagsavisen 18.04 2009.

58 prosent av Fellesforbundets medlemmer sier de vil stemme Arbeiderpartiet i en fersk medlemsundersøkelse gjennomført av Synovate. 25 prosent vil stemme Frp. Det betyr at oppslutningen om Ap har steget med sju prosentpoeng siden 2006, mens støtten til Frp har rast med hele ti prosentpoeng.

– Det er gledelig å se at Arbeiderpartiets oppslutning blant våre medlemmer har økt fra 2006 og fram til i dag. Politikken den rødgrønne regjeringen fører har bidratt til at våre medlemmer som for tre år siden sa de ville stemme Frp nå enten har gått til Ap eller satt seg på gjerdet, sier Arve Bakke, leder i Fellesforbundet, til Dagsavisen.

Fellesforbundet er LOs største forbund i privat sektor med totalt 160.000 medlemmer.

Bakke mener finanskrisen og regjeringens politikk for å motvirke effektene av denne er en viktig del av årsaken til at Ap styrker sin oppslutning blant de fagorganiserte. I spørreundersøkelsen blir medlemmene også spurt om hvilket regjeringsalternativ de mener vil gjøre en best jobb mot krisen i økonomien.

– Nesten 70 prosent har størst tillit til de rødgrønne under finanskrisen. Dette tolker jeg som at flertallet av våre medlemmer er fornøyd med motkonjunkturpolitikken og arbeidsmarkedstiltakene som regjeringen står for. Det viktige framover blir å sørge for at de faktisk også stemmer rødgrønt, sier Bakke.

Sitter på gjerdet

Han viser til at Fellesforbundets medlemmer rangerer sysselsettingspolitikk som den aller viktigste saken, og tror en aktiv politikk på dette området kan bli avgjørende for å få «gjerdesitterne» til å lande hos Ap og ikke Frp. Hvis man regner med vet ikke-gruppa som er økt fra 26 prosent i 2006 til 35 prosent i dag, viser tallene nemlig at oppslutningen om Ap ikke har økt – men at en stor andel av dem som sa de skulle stemme Frp nå har satt seg på gjerdet og havnet i vet ikke-gruppa.

– Vi vil jobbe hardt for å få de som sitter på gjerdet til å bruke stemmeretten, sier forbundslederen.

Valgkampstøtte

Fellesforbundet er en av de store bidragsyterne til de rødgrønnes valgkamp, og har i år delt ut 1,3 millioner kroner til Ap, 230.000 kroner til SV og 120.000 kroner til Sp.

De andre partiene enn Ap og Frp har helt marginal oppslutning i Fellesforbundet. 6 prosent vil stemme Høyre, 3 prosent Sp eller SV, 2 prosent Rødt, mens bare 1 prosent vil stemme KrF eller Venstre.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: