Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 26. juli 2009

God tur til Sveits


Hagen er blant verdens 200 rikeste menn. Formuen har han bygget opp på grunn av – og ikke på tross av – den norske samfunnsmodellen.

Dagsavisens Arne Strand skriver glimrende om han som vil stikke fra regninga, milliardæren Stein Erik Hagen 25.07 2009.

Det var kvalmende å se Stein Erik Hagen vralte rundt på milliardærhytta i Kragerø mens han til TV 2 uttalte at det ikke er mulig å drive lønnsomt her i landet. Derfor sender han sine 20 milliarder til Sveits. Der har man ikke formuesskatt som her i landet. Sveits er en eneste stor bank. Man lever av at rikinger som Hagen plasserer pengene sine der.

Hagens begrunnelse for å bli skatteflyktning forteller mer om mannens samfunnsmoral enn om norsk skattepolitikk. Hagen er blant verdens 200 rikeste menn. Formuen har han bygget opp på grunn av – og ikke på tross av – den norske samfunnsmodellen. Norske forbrukere la igjen så mange penger i Hagens Rimi-butikker at det ble mulig for mannen å skifte ham fra kjøpmann til storinvestor og milliardær.

Rimi-Hagen solgte butikkene på et gunstig tidspunkt. Pengene brukte han til å bygge seg opp som en av Norges største private investorer gjennom familieselskapet Canica som har betydelige eierinteresser i flere norske selskaper, blant annet Orkla der Hagen er styreformann. Skattereglene har aldri stukket kjepper i hjulene for ham på veien mot toppen.

Ingen har heller kritisert ham for å klatre til topps på milliardærpyramiden. Vi har sans her i landet for folk som begynner med to tomme hender og ender opp med 20 milliarder. Det er når rikingene sutrer og klager på skatten at folk mister appetitten. Rettferdighetstanken står sterkt i det norske folk. Skatten skal betales etter evne og de som har mest, skal derfor betale mest. Formuesskatten er 1,1 prosent. Det har han råd til å betale til fellesskapet. Hagen liker ikke fellesskapstanken. I et intervju med Dagens Næringsliv sa han at Norge er på vei i «sosialistisk retning, som i gamle Øst-Europa». Selv ikke i Frp, partiet som står hans hjerte nærmest, kunne man ha sagt noe slikt.

Hagen er ingen samfunnsbygger. Han bygger formuer for seg selv. Formuen flytter han til Sveits. Selv blir han i Norge. Han bør ta plass på flyttelasset. Ingen vil savne Hagen.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: