Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 13. august 2010

Store skader blant Fallujahs barn


Denne jenta er blant de mange deformerte barna som er født i Fallujah de siste årene.

Ettervirkningene etter angrepet på Fallujah i Irak er verre enn hva de var i Hiroshima og Nagasaki etter 2. verdenskrig, ifølge ny rapport.

Aftenposten 12.08 2010

De deformerte barna ligger på rekke og rad på avdelingen for misdannelser ved det nye sykehuset i Fallujah. Seks år etter det intense og langvarige angrepet på byen, fødes det nå et urovekkende antall barn med store skader.

Antallet barn med leukemi er nå 17 ganger høyere i Fallujah enn normalt. FOTO: REUTERSAntallet barn med leukemi er nå 17 ganger høyere i Fallujah enn normalt.

Noen mangler armer eller bein. Andre fødes med ryggraden i en s-form eller med for mange fingre og tær.

Et fotografi viser et barn som ble født med tre hoder.

Nekter å bli gravide

Under et besøk til avdelingen tidligere i år ble BBCs veteranjournalist John Simpson så rystet av det han så at han ba kameramannen la være å filme de verste tilfellene. Over hele byen traff han på små barn med ødelagte kropper.

Historiene har versert i lang tid. Noe er galt i Fallujah. Antallet deformasjoner, dødfødsler og krefttilfeller øker kraftig.

Mange kvinner skal være så redde for å føde at de nekter å bli gravide.

Enorm barnedødelighet

Nå blir frykten deres underbygget av en omfattende britisk forskningsrapport.

Etter å ha sendt 11 medarbeidere til Fallujah og hentet inn svar fra 4843 mennesker i byen, har tre forskere kommet frem til at barnedødeligheten og kreftraten i Fallujah nå er større enn hva den var i Nagasaki og Hiroshima etter at de japanske byene ble ødelagt av hver sin amerikanske atombombe i 1945.

Les hele rapporten her.

FOTO: REUTERS

Færre gutter

Rapporten avslører at antallet krefttilfeller blant barn er 12 ganger høyere enn normalt. Spedbarnsdødeligheten er fire ganger høyere enn i Jordan og åtte ganger høyere enn i Kuwait.

I tillegg avdekker rapporten at noe alvorlig har skjedd med kjønnsfordelingen blant de nyfødte. Vanligvis fødes det 1050 gutter pr. 1000 jenter. I Fallujah er tallet på gutter nå nede i 860. Et slikt skifte så man også i Hiroshima og Nagasaki etter 2. verdenskrig.

Både i Fallujah og utenfor peker man på angrepet i 2004 som årsaken til den alvorlige situasjonen.

Utarmet uran

De genetiske skadene indikerer for flere at amerikanerne brukte utarmet uran under angrepet. Ammunisjon som er dekket med utarmet uran kan trenge gjennom tykke vegger, men etterlater seg et fint støv som kan føre til enorme skader i mange år etterpå. Storbritannias tidligere forsvarsminister Liam Fox innrømmet nylig at britene brukte 1,9 tonn utarmet uran under Irak-krigen.

Chris Busby, en av forfatterne av rapporten, er forsiktig med å trekke konklusjoner. Men han gjør det klart at noe svært alvorlig skjedde i byen i 2004, og at dette får konsekvenser for barn som fødes i dag.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: