Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 12. juli 2011

– Vær på vakt mot tabloidene


Presset på Mediemogul Rupert Murdoch er ikke blitt mindre etter at News of the World ble nedlagt.

 

Norske kjendiser bør alltid på være på vakt mot overvåking, mener Håvard Melnæs.

 

Dagsavisen 12.07 2011

 

Eksreporteren som skrev Se og Hør-boka «En helt vanlig dag på jobben» er trygg på at avsløringene som førte til nedleggelsen av News of the World vil få store konsekvenser.

– Dette er bare toppen av et gigantisk isfjell. Ingenting av det som er kommet fram i The Guardian har overrasket meg. Det vil forundre meg om The Sun har veldig annerledes arbeidsmetoder enn søsteravisen i konsernet, sier Melnæs.

 

Smøring

Hans bok beskrev Se og Hørs metodiske jakt på den norske kongefamilien, blant annet hvordan norske bankinstitusjoner solgte kontoopplysninger til ukebladet. Nordea gjennomførte i ettertid en intern gransking, uten at noen ansvarlige ble funnet. I 2009 ble en politimann fengslet for å ha solgt opplysninger om kongefamilien og kriminal- og drapssaker til VG og Se og Hør. I sin bok fortalte Melnæs hvordan han kjøpte overvåkingsutstyr for å følge kronprinsesse Mette-Marit. Uten å ta det i bruk.

– Alt jeg skriver i boka mi er grundig dokumentert. Det var mye jeg visste som jeg ikke kunne skrive, fordi jeg ikke kunne dokumentere det, sier Melnæs.

Han tror på ingen måte at boka satte punktum for norske mediers tabloide arbeidsmetoder.

– Å tro at det aldri har skjedd overvåking i norske medier er veldig naivt. Nå rekrutterer pressen folk fra stadig nye miljøer, blant annet tidligere politimenn. Det er fordi man vil utvide verktøykassa i jakten på gode saker.

I sin tid i Se og Hør hadde han kontakt med kolleger i News of the World.

– Vi jobbet under en slags felles forståelse, sier Melnæs.

 

Ikke råere i England

Han avviser at engelsk tabloidpresse er så mye råere enn den norske.

– Det er historien vi foretrekker å fortelle her. Norske tabloidaviser opererer på mange måter som sine forbilder, de engelske tabloidene. Jeg fikk mye kritikk da boka mi kom ut, men avsløringene i England understreker hvor viktig det er at pressen utøver kritisk journalistikk også mot pressen.

Melnæs viser til at også norske journalister har innrømmet at de kjøper informasjon.

– Det siste eksempelet er French og Moland-saken, hvor mer eller mindre samtlige redaksjoner som dekket rettssaken innrømmet at de bestakk offentlige tjenestemenn. Det rettferdiggjøres med at forholdene i Kongo er så annerledes. Her i landet går betaljournalistikk under begrepet tipshonorar. Under høringen etter min bok innrømmet VG at de ett år betalte et sjusifret beløp i såkalte tipshonorar. Norske avisredaksjoner har betalt folk for opplysninger i over 30 år, sier Melnæs.

I Storbritannia risikerer ifølge Sunday Times minst ni NoW-redaktører arrestasjon. Tre politimenn skal ha fått 1,2 millioner kroner mot opplysninger. Samtidig krever blant andre visestatsminister Nick Clegg at regjeringen stopper Rupert Murdochs oppkjøp av TV-giganten BSkyB.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: