Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 27. juli 2011

Brun bølge slår inn over Europa


Demonstranter samlet seg utenfor et rettslokale i Amsterdam i januar 2010 for å vise sin støtte til den kontroversielle nederlandske politikeren Geert Wilders, som var tiltalt for blant annet rasistiske ytringer.

 

Terrorangrepet i Oslo og på Utøya har satt søkelyset på den stadig økende oppslutningen rundt politiske partier på ytre høyre over hele Europa.

 

Dagsavisen 27.07 2011.

 

Retorikken er blitt hardere, og fremmedhatet vokser. Vanskelige økonomiske tider gjør at partiene helt på ytterste høyere vinner stemmer blant flere grupper i samfunnet som føler seg sviktet av de tradisjonelle partiene.

Dagsavisen har snakket med eksperter på de nynazistiske og høyreekstreme miljøene i Norden og Europa, og gjennomgangstonen er tydelig. De siste ti årene har Europa sett en ny form for høyreekstremisme, som er gått fra den klassiske nynazistiske motstanden mot jøder og mørkhudede til et generelt hat mot islam og innvandring.

– Det er ikke lenger jøder, men islam som er fiende nummer én. Man snakker om innvandrerne som tar over Europa med sine barnevogner. Miljøene er små i Norge til forskjell fra andre europeiske land, men budskapet når langt gjennom moderne kommunikasjonsmidler, sier Kari Helene Partapuoli, leder ved Antirasistisk senter.

 

Sviktet arbeiderklassen

Økonomiske nedgangstider og flerkulturelle samfunn blir brukt som forklaringer på hvorfor partier på ytterste høyre fløy stadig vinner oppslutning over hele Europa. I parlamenter og nasjonalforsamlinger i Norden og Europa finnes det i dag politikere som tar til orde for full stans i innvandring fra islamske områder og assimilering av muslimske borgere. Eksperter peker på at partiene både til høyre og venstre i europeisk politikk har hatt problemer med å håndtere spørsmål som svært mange i arbeiderklassen er opptatte av, blant annet innvandring.

Dagsavisen har gjort en gjennomgang blant fem europeiske land, og sett på noen av de politisk kontroversielle partiene på ytterste høyre fløy som er blitt «stuerene» gjennom å bli valgt inn i sine respektive nasjonalforsamlinger. Det norske Fremskrittspartiet har ved flere anledninger tatt avstand fra de partiene som mange mener er Frps søsterpartier i de andre nordiske landene.

I NEDERLAND fikk Partiet for frihet 15 prosent av stemmene i valget i 2010. Partiets stifter og leder Geert Wilders har gjort seg til forkjemper for å stoppe innvandringen fra muslimske land. Han har ytret seg til dels hatsk mot islam og har blant annet uttalt at muslimer bør rive ut halvparten av Koranen dersom de vil bli værende i Nederland. Han har frontet kampanjer mot å bygge moskeer i Nederland, og publiserte i 2008 filmen «Fitna» – der Wilders uttrykte sine egne, til dels svært kritiske, meninger om islam. Partiet for frihet ble stiftet i 2006 etter at Wilders brøt med det konservativ-liberale Partiet for frihet og demokrati over uenigheter om Tyrkias inntreden i EU.

I DANMARK har det innvandringskritiske Dansk Folkeparti 13,8 prosent oppslutning og 25 seter i Folketinget, noe som gjør dem til landets tredje største parti. Dansk Folkeparti ble stiftet etter at Pia Kjærsgaard og flere andre framtredende politikere i 1995 brøt med Fremskridtspartiet, et parti som hadde reduksjon av skatt og offentlig byråkrati som fremste kampsaker. Senere ble også kamp mot innvandring en viktig sak for Fremskridtspartiet. Dansk Folkeparti sitter ikke i regjering i Danmark, men har et såkalt budsjettsamarbeid med Venstre og De konservative, noe som gjør at partiet har stor påvirkning på regjeringens politikk, spesielt i innvandringsspørsmål.

I SVERIGE gjorde det innvandrerfiendtlige Sverigedemokraterna i fjor et brakvalg med 5,7 prosent av stemmene og fikk 20 representanter inn i Riksdagen. Partiet ble dannet i 1988 som en fortsettelse av organisasjonen «Bevara Sverige Svenskt», og profilerer seg på en restriktiv innvandrings- og flyktningpolitikk, motstand mot EU og NATO og bekjempelse av kriminalitet. Flere av partiets framtredende personer blir anklaget for å ha hatt bånd til nynazistiske grupperinger i Sverige, og ingen av de andre partiene i Riksdagen ønsker å samarbeide med Sverigedemokraterna i noen som helst politiske saker. I valget til Europaparlamentet i 2009 fikk partiet 3,27 prosent av stemmene, men ikke nok til å få inn kandidater.

I STORBRITANNIA er English Defence League (EDL) blant de mange høyreekstreme og anti-islamistiske bevegelsene som er etablert i Europa de siste årene. Siden organisasjonen ble stiftet i juni 2009 er det blitt arrangert en rekke demonstrasjoner i engelske byer. Det politiske partiet British National Party godtok fram til 2010 bare etniske briter, inntil de ble utfordret av britisk lov og måtte endre reglene. I 2009 vant partiet sine første representanter i britisk lokalpolitikk, og også to seter i Europaparlamentet. Anders Behring Breivik daterer manifestet sitt i London, og sier han har vært i kontakt med representanter fra nettopp English Defence League. Etter angrepene fredag, sier britiske myndigheter at de vil se nærmere på de høyreekstreme miljøene i landet, og de har sendt representanter til Norge for å etterforske saken.

I FINLAND ble det nasjonalistiske partiet Sannfinnene med leder Timo Soini i spsissen landets tredje største parti i vårens parlamentsvalg. Partiet fikk hele 19,1 prosent av stemmene, noe som var en enorm sier for partiet, som har kjørt hardt på EU-skepsis i valgkampen. Partiet er sterkt imot økonomisk hjelp til andre EU-land, vil ha en streng asylpolitikk og vil avskaffe obligatorisk svenskopplæring i finske skoler. Anders Behring Breivik sendte sitt 1.500 sider lange manifest til flere representanter for Sannfinnene en drøy time før han drepte minst åtte personer i bombeangrepet ved regjeringskvartalet i Oslo.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: