Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 13. oktober 2011

Vil tiltale Bush for tortur


Amnesty anklager Bush for å ha gitt etterretningsorganisasjonen CIA grønt lys til å torturere terrormistenkte under avhør mellom 2002 og 2009.

 

Amnesty krever at canadiske myndigheter pågripe George W. Bush og stiller USAs tidligere president for retten, tiltalt for å ha autorisert bruk av tortur.

 

Dagsavisen 13.10 2011

 

Bush skal etter planen delta på en økonomikonferanse i British Columbia 20. oktober, og Amnesty International mener at canadiske myndigheter i den anledning er internasjonalt forpliktet til å pågripe ham.

– Canada er pålagt gjennom sine internasjonale forpliktelser til å arrestere og straffeforfølge tidligere president Bush for brudd på internasjonal lov, blant annet tortur, heter det i en uttalelse fra menneskerettighetsorganisasjonen.

– Ettersom amerikanske myndigheter hittil ikke har villet stille tidligere president Bush til ansvar, må verdenssamfunnet gripe inn. Dersom Canada ikke benytter anledningen under hans besøk, vil det være et brudd på FNs konvensjon mot tortur og demonstrere forakt for grunnleggende menneskerettigheter, sier Susan Lee i Amnesty International.

 

Ideologisk agenda

Canadiske myndigheter kan styre sin begeistring for utspillet og immigrasjonsminister Jason Kenney anklager Amnesty for å ha en ideologisk agenda.

– Slike stunt bidrar til å forklare hvorfor så mange respekterte menneskerettighetsadvokater har vendt ryggen til Amnesty International, sier han.

Ifølge Kenney vil det være opp til canadiske grensemyndigheter å avgjøre om Bush slipper inn i landet.

Bush valgte å avlyse et besøk i Sveits i februar, etter at landet kom under tilsvarende press for å pågripe og straffeforfølge ham.

 

Sjokkerende forbrytelser

Amnestys generalsekretær i Canada, Alex Neve lover at kampanjen for å stille Bush til ansvar vil fortsette, og at det også vil bli lagt press på myndighetene i andre land han ønsker å besøke.

– Torturister må stilles til ansvar og forbrytelsene deres er så sjokkerende at alle nasjoner har et ansvar for å sikre rettferdighet, sier Neve.

Han mener tortur må bekjempes med alle midler, uavhengig av hvilke trusler man måtte stå overfor, hvilke land og personer det er snakk om og om de ansvarlige er allierte eller ikke.

– Å stille dem som har ansvar for tortur for retten, er helt sentralt om man skal oppnå dette målet. Dette er lovfestet, og ingen, selv ikke en mann som i åtte år har vært president i verdens mektigste land, kan tillates å stå over loven, sier Alex Neve.

 

CIA-tortur

Amnesty, som støttes av International Civil Liberties Monitoring Group, anklager Bush for å ha gitt etterretningsorganisasjonen CIA grønt lys til å torturere terrormistenkte under avhør mellom 2002 og 2009.

Hundrevis av terrormistenkte ble i disse årene holdt i hemmelige amerikanske fengsler der de ifølge menneskerettighetsgruppen ble utsatt for «tortur og annen grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling».

Amnesty har på bakgrunn av offisielle amerikanske dokumenter, Røde Kors-rapporter, opplysninger som har kommet fram i mediene samt Bushs selvbiografi utarbeidet et 1.000 sider langt notat der de argumenterer for hvorfor den tidligere presidenten må straffeforfølges.

Notatet viser blant annet til flere dokumenterte tilfeller av tortur begått av amerikanske militære, både i fangeleiren i Guantánamo Bay på Cuba, i Afghanistan og i Irak.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: