Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 28. desember 2011

Kulturkrig i Israel


De siste dagene har det vært regelrette gateslag i den israelske byen Beit Shemesh mellom ultraortodokse menn og politiet.

Tanya Rosenblit skulle bare ta bussen fra kystbyen Ashdod til Jerusalem. Hun endte opp med å starte en kulturkrig som setter sinnene i kok i Israel.

Dagsavisen 28.12 2011

Da Tanya Rosenblit i forrige uke gikk om bord i en buss, ba ultraortodokse jødiske menn henne om å sette seg bakerst. – Det er der kvinnene sitter, sa mennene til Rosenblit.

Men hun nektet. – Til nå trodde jeg at vi levde i et fritt land, skrev hun senere i Yedioth Aharonoth, Israels største avis. – Jeg trodde at et menneskes verdighet var viktige verdier i vårt splittede land, sa Rosenblit.

Passasjerer i bussen tok episoden opp på video, og snart kunne «alle» se på TV hvordan kvinner i ultraortodokse områder ikke kun i overført, men også i bokstavelig betydning blir skjøvet bakerst.

Rosenblit minnet om Rosa Parks, den afrikansk-amerikanske kvinnen fra Alabama som i 1955 ble berømt da hun nektet å gi fra seg plassen sin i bussen til en hvit passasjer. Styrkingen av Israels reaksjonære krefter har vekket oppsikt også i utlandet, og tidligere denne måneden sa USAs utenriksminister Hillary Clinton at Israel begynner å ligne på Iran.

Trakassering

Etter at Rosenblit-episoden ble kjent, våknet israelske media for lignende tilfeller. I byen Beit Shemesh vest for Jerusalem ble Naama Margolis, en sjuårig jente, spyttet på av ultraortodokse menn siden hun ikke var ikledd tilstrekkelig konservative klær.

– Hvis jenter kler seg på en måte som ikke passer bibelens forskrifter, fortjener de å bli spyttet på, sa en ultraortodoks mann som bare ville kalle seg Moshe til Israels Kanal 10.

Denne uka startet da det som var ikke mindre enn en kulturkrig. I de siste dagene har det vært regelrette gateslag i Beith Shemes mellom ultraortodokse menn og politiet, som har fått i oppdrag å hindre utestengingen av kvinner fra det offentlige rom. I går kveld deltok minst 10.000 mennesker i en demonstrasjon i byen mot diskrimineringen.

– Tida er kommet for å våkne opp, sa venstrepolitikeren Nitzan Horowitz. President Shimon Peres oppfordret alle israelere om å bekjempe fanatismen.

 

Svak sentralmakt

Men kvinnediskrimineringen finnes ikke bare i de lukkende ultraortodokse nabolagene. Flere rabbinere krever nå at mannlige soldater i hæren, en av Israels viktigste institusjoner, forlater rommet under tilstelninger der kvinner synger. En kvinnestemme er for berusende.

Kanskje er Israels hær blant verdens sterkeste, men sentralregjeringen er overraskende svak. Siden landet er splittet – mellom jøder og arabere, mellom sekulære og religiøse og mellom en lang rekke immigrantgrupper – lever mange av gruppene nærmest i sine egne isolerte lommer.

Ofte har regjeringen også bevisst unngått å håndheve loven, noe som har gitt ekstremister fritt spillerom. På den okkuperte Vestbredden unngår Israel gjerne å rettsforfølge israelere som trakasserer palestinere – for ikke å utfordre de mektige nasjonalistiske partiene i regjeringen.

Mange tror at statsminister Benjamin Netanyahu egentlig ikke vil bekjempe kvinnediskrimineringen ettersom den stammer fra de samme politiske miljøene han støtter seg på.

– Netanyahu vil ikke stoppe dette, ettersom de alle deler grobunnen som også skaper sinnet mot palestinere, israelske arabere, moskeene og rettsvesenet, skrev kommentatoren Avirama Golan i avisen Haaretz.

 

Kvinners maktspirer

Opprinnelige kom de ultraortodokse jødene fra Øst-Europa, men deres samfunn ble nærmest utryddet under den andre verdenskrigen. Israels første statsminister David Ben Gurion, en sosialistisk jøde, gikk da i 1948 med på at ultraortodokse menn, med statlig støtte, skulle kunne vie sine liv til sine religiøse studier slik at deres kulturarv ikke skulle gå tapt. Da dreide deg seg kun om noen hundre menn, i dag dreier det seg om over 100.000 som ikke jobber, men som hele livet lever på staten.

Resultatet er at de ultraortodokse er blant landets fattigste. Men dette har nå skapt grobunn for nye forandringer, for i dag ønsker ultraortodokse kvinner å bedre sin situasjon. Mange tusen har funnet jobber i Israels høyteknologiske industri. Og med disse kvinnene som eneforsørgere, ser en plutselig spirene til en ny maktkamp: I dag krever stadig flere ultraortodokse kvinner å bli hørt i samfunnsspørsmålene.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: