Publisert av: Bjørn Gunnar Lindalen | 11. januar 2014

Den israelske bulldoseren Ariel Sharon har stanset


Ariel Sharon framsto som en godslig bestefar for sine tilhengere de siste årene før han fikk hjerneslag i 2006, men eks-generalen vil bli husket som en nådeløs og omstridt bulldoser, både av israelere og palestinere.

 

Aftenposten 11.01 2014

 

Han ble født i Palestina i 1928, sluttet seg til den jødiske undergrunnshæren Haganah i 1945 og utmerket seg tre år senere som offiser under krigen mot de arabiske nabolandene.

I 1953 fikk han kommandoen over Styrke 101, en kommandogruppe som raskt ble beryktet for sin brutale jakt på palestinsk gerilja.

En av de best kjente aksjonene var angrepet mot landsbyen Qibya i Jordan i oktober 1953, der Sharon og hans menn sprengte 45 hus og drepte 69 palestinere, halvparten av dem kvinner og barn.

 

En belastning

Selv om forsvarsledelsen så med bekymring på Sharons egenrådighet, ble han forfremmet.

LES OGSÅ: Israelsk radio: Ariel Sharon er død

Sharon takket for tilliten ved å trosse ordre og lede sine soldater inn i et uforberedt angrep mot Mitla-passet på Sinaihalvøya. Angrepet endte med store tap, fikk forsvarsledelsen til å rase og flere underordnede til å kreve ham avsatt.

Under seksdagerskrigen i 1967 rettet han opp noe av sitt dårlige rykte, og to år senere ble han belønnet med kommandoen over hærens sørkommando.

Sharon satte seg fore å knuse all palestinsk motstand i Gaza, rekrutterte flere av sine gamle soldater fra Styrke 101 og opprettet en dødsskvadron som han døpte Rimon.

Forkledd som arabere innledet Rimon-medlemmene en nådeløs jakt, der flere mistenkte ble skutt i bakhodet fra kloss hold.

 

Røk uklar

Under Yom Kippur-krigen i 1973 ble Sharon igjen helt etter å ha krysset Suez-kanalen med sine styrker. Men ikke før var han hjemme igjen, før han røk uklar med forsvarsledelsen og kastet seg ut i politikken som medlem av Det liberale partiet.

Det endte med plass i Knesset, og i 1975 ble han rådgiver for statsminister Yitzhak Rabin. Etter åtte måneder strøk han på dør, rasende over ikke å bli lyttet til.

To år senere dannet Sharon sitt eget parti, Sholomzion, men oppslutningen var dårlig. Menachim Begin forbarmet seg over ham og tok ham med i Israels første høyreregjering.

Som landbruksminister innledet Sharon en storstilt bygging av bosetninger i de okkuperte områdene. I løpet av to år var antall bosettere firedoblet.

 

Sabra og Shatila

I 1981 ble Sharon forsvarsminister under Begin og året etter sendte han israelske styrker inn i Libanon for å opprette en sikkerhetssone og hindre palestinske angrep over grensa.

Men Sharon gikk bak ryggen på Begin og sendte sine menn helt opp til Beirut for å knuse PLO en gang for alle.

Ariel Sharon.

I Beirut allierte han seg med de kristne falangistene, væpnet dem og ga dem fritt spillerom. Det endte med en massakre på over 800 menn, kvinner og barn i de palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila, mens israelske soldater voktet inngangene.Selv USAs president Ronald Reagan krevde Sharon avsatt, og en israelsk granskingskommisjon slo senere fast at han hadde «et personlig ansvar» for massakren.

 

Intifada

Med en slik fortid var det mange som ristet på hodet da Sharon i spissen for høyrepartiet Likud vant valget i Israel i 2001.

Sharons fremste valgløfte var å få slutt på den palestinske intifadaen som han selv hadde framprovosert ved å troppe opp ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem noen måneder tidligere.

Eks-generalen sendte nok en gang dødsskvadroner etter palestinske ledere og aktivister, og markerte fra første stund at han var mer opptatt av å diktere løsninger enn å forhandle.

 

Berlin-mur

Dette resulterte i israelsk tilbaketrekking fra Gazastripen høsten 2005, samt bygging av en Berlin-mur i de okkuperte områdene for å befeste Israels grep om Vestbredden.

Midt oppe i kaoset slapp Sharon med et nødskrik korrupsjonstiltale i en skandale der også de to sønnene hans var dypt involvert.

I november 2005 brøt Sharon ut av Likud og dannet partiet Kadima. For «å jobbe for fred og velstand» lød begrunnelsen; for å slippe innvendinger fra partifeller var nok heller årsaken.

Bare noen uker senere fikk han et massivt slag, og han våknet aldri opp igjen. Etter åtte år i koma, døde han lørdag, 85 år gammel.

***************************************************************************

Ariel Sharon

Sharon var en av Israels største militære helter før han gikk inn i politikken.

Han var lenge den israelske høyresidens yndling og en av pådriverne for de jødiske bosettingene på Vestbredden og Gazastripen etter krigen i 1967.

I den arabiske verden blir han betraktet som hjernen bak den israelske invasjonen av Libanon i 1982, og han vil for alltid være knyttet til den kristne libanesiske militsens massakre på palestinere i to flyktningleirer. Sharon ble tvunget til å trekke seg som forsvarsminister etter en israelsk gransking fant ham ansvarlig for ikke å ha forutsett og forhindret mordene.

Sharon anklages av palestinerne for å ha provosert fram deres oppstand i september 2002 da han som opposisjonsleder besøkte muslimenes fremste helligdom i Jerusalem, som ligger på det jødene anser som deres hellige grunn.

I 2003 sjokkerte Sharon israelske ultranasjonalistene ved å ta til orde for tilbaketrekning av alle de 21 bosetningene på Gazastripen. Beslutningen fikk støtte av klart flertall i den israelske befolkningen.

Han ble valgt til statsminister for Likud to ganger, i 2001 og 2003, med løfte om å knuse den palestinske volden. Han holder fast ved at Israel skal beholde det meste av Vestbredden, noe som gjør at palestinerne har liten tro på hans fredsvilje.

Sharons beslutning om å bryte med Likud og starte et nytt parti anses som et modig forsøk på å omforme det israelske politiske landskapet for å gjøre det mulig for å komme fram til en løsning på konflikten med palestinerne.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggers like this: